Guatemalas Gløgg

29. nov 2011

Ponche er i denne version meget velegnet til børn, men man kan også lave en lidt morsommere version ved at tilsætte rom (helst mørk, lagret rom).

Den guatemalanske Zacapa er et godt valg, men andre typer kan fint bruges som f.eks. Habana Club. Man kan også bruge auguadiente, som er en slags brændevin som normalt laves på sukkerrør, men vær opmærksom på at flere typer aguadiente har en kraftig anissmag. God fornøjelse!

Du skal bruge:

2 hele ananas
1 kg sukker
125 gr. Rosiner
125 gr. blommer (evt. svesker)
1 kg. æbler
1 hel papaya frugt (den må ikke være hård og umoden)
1 helt kanelrør
Rom eller Aguadiente (brændevin lavet på sukkerrør eller frugt)

Du kan også tilsætte anden frugt som f.eks. pærer eller guayaba frugter, ligesom nogle i Guatemala tilsætter stykker af sukkerrør. De fleste laver den selv fra bunden, men efterhånden er der flere supermarkeder i Guatemala, der sælger færdig ponche mix med tørrede frugter.

Sådan gør du:

Skær al frugten i små tern.

Læg dem i kogende vand (2-3 liter – eller efter smag og behag) og tilsæt kanel og sukker.

Sænk varmen, og lad frugtstykkerne simre i en halv times tid. Smag til og tilsæt mere vand, hvis det bliver for sødt eller for kraftigt.

Server ponchen varm og helst i solide keramikkrus - så smager den allerbedst.