Forside / Nyheder / Gennembrud i efterforskningen af mordet på Berta Cacéres
Artikel

Gennembrud i efterforskningen af mordet på Berta Cacéres

05.03.2018

Af Malene Aadal Bo

berta-caceres-grav-i-honduras-foto-betina-nathalie-garcia-680x453.jpg

På to års dagen for mordet på Berta Cacéres har politiet i Honduras anholdt direktøren for energiselskabet DESA og sigtet ham for at være hjernen bag drabet på Berta.

"Honduras er et af de lande i verden med højest straffrihed, så det er et meget overraskende skridt Honduras regering her tager. Og positivt," tilføjer Misha Wolsgaard-Iversen, der er rådgiver i Oxfam IBIS og glæder sig over, at det folkelige pres, som blandt andre Oxfam har været med til at lægge på Honduras regering, ser ud til at give resultater. DESA er det firma, som står bag opførelsen af den dæmning, som Berta Cacéres kæmpede ihærdigt for at få standset og erklæret ulovlig, da hun blev dræbt.

Meget har siden tydet på, at det netop var hendes modstand mod dæmningen, der skabte hende magtfulde fjender og til sidst kostede hende livet. Otte mænd har siden været sigtet for at have været involveret i drabet, men ingen er blevet dømt. Desuden har undersøgelserne indtil nu gået uden om de økonomiske interesser, som uafhængige rapporter ellers kæder sammen med drabet.

Anholdelsen af Roberto David Castillo er første skridt i retning af at finde de egentlige bagmænd bag attentatet. Den anholdte er direktør i DESA og tidligere efterretningsofficer i hæren. Ifølge BBC udtaler DESA ikke overraskende, at deres direktør er uskyldig og offer for bagvaskelse og smædekampagner fra Berta Cacéres' bevægelse og de internationale ngo'er - herunder Oxfam -, der støtter de oprindelige folk og har insisteret på en grundig undersøgelse af drabet på Berta. Men Misha Wolsgaard-Iversen er fuld af beundring for det arbejde ngo’erne har lavet på trods af trusler og forfølgelser:

"Honduranske civilsamfundsorganisationer bakket op af internationale ngo’er har stået meget fast i denne sag og blevet ved at insistere på, at mordet skulle efterforskes, og at hele sagen omkring dæmningsbyggeriet og konflikten mellem regeringen og firmaet på den ene side, og de oprindelige folk på den anden, skulle afdækkes. Kampen for retfærdighed har nu ført til det, der engang var utænkeligt i Honduras, nemlig at en formodet gerningsmand – uanset politisk og økonomisk magt - bliver genstand for undersøgelse og kan retsforfølges."