Forside / Nyheder / Frivillig i Bolivia - min oplevelse
Artikel

Frivillig i Bolivia - min oplevelse

14.09.2017

Af Luna Melgaard

luna-melgaard-praktikant-i-bolivia-urufolket-foto-lune-melgaard-680x453.jpg
Foto : Luna Melgaard

Luna Melgaard var to måneder i Bolivia som praktikant for Oxfam IBIS. Opgaven var at følge det uddannelsesprojekt, som skal sikre, at nogle af de mest sårbare børn og unge i Bolivia får adgang til kvalitetsuddannelse og dermed bedre mulighed for et godt liv.

"Da jeg steg på flyet til Bolivia, havde jeg ingen idé om, hvad jeg kunne forvente i forhold til landet, og det jeg ville komme til at opleve. Fra første dag var det en positiv og meget lærerig oplevelse. Bolivia er et land som har mange udfordringer men også byder på stor skønhed og store oplevelser. Igennem mine to måneder i landet opholdt jeg mig i La Paz, hvor jeg arbejdede på Oxfams kontor og derfra rejste jeg ud til projekterne fem forskellige steder i Bolivias højland. Bolivianerne var meget imødekommende, og på trods af vores forskellige baggrund, kom vi godt ud af det med hinanden. Mange af de mennesker, jeg mødte, har mange ting at kæmpe med og har det svært økonomisk, hverken forældrene eller børnene tager noget for givet.

Inden jeg rejste, var jeg forberedt på, at jeg ville se og opleve nogle ting, som jeg ikke ser i Danmark. Det var en del af formålet. Som 21-årig synes jeg, det er godt og sundt at opleve noget mere af verden og få en fornemmelse af, hvad der sker i andre lande.

Selve projektet har fokus på at hjælpe mennesker ud af fattigdom, men også sikre, at en af Bolivias ældste kulturer - urukulturen - overlever og fortsætter med at have værdi. En del af denne overlevelse er at give urubefolkningen en god uddannelse, som også indeholder undervisning i deres oprindelige sprog og kultur. Når jeg talte med børnene, blev det klart for mig, at netop uddannelse er deres store drøm. At gå i skole og måske en dag komme på universitetet, var noget, mange nævnte. Børnene var meget skeptiske over for mig i begyndelsen, men for hver gang jeg besøgte dem, turde de mere og spurgte mere til mit liv. Pigerne var især optagede af mit udseende og overbeviste om, at jeg må have farvet mit hår og gemt mig fra solen med min blege hud.

Arbejdet med at hjælpe disse børn og familier til en bedre fremtid udføres i det daglige af en boliviansk organisation, hvis medarbejdere virkelig forstår de mennesker, de arbejder sammen med og for. Jeg har været meget imponeret over det bånd, der er knyttet mellem projektets medarbejdere og lederne og indbyggerne i de forskellige landsbyer. På min tur har jeg talt en masse med både lærere, børn og forældre om projektet og om den støttte, som Oxfam IBIS og virksomhedspartner Lighthouse Aviation yder. At høre det og med egne øjne se, hvilken forskel man er med til at gøre, har været fantastisk. De her familier har hjerter af guld og fortjener en håndsrækning, så de kan skabe sig et bedre liv. Jeg er rejst hjem med en stor oplevelse i bagagen og en forståelse for Bolivia og nogle mennesker, som jeg er glad for at have mødt.

Fakta

  • Lighthouse Aviation Group og Oxfam IBIS indgik i begyndelsen af 2016 et samarbejde om at sikre, at nogle af de mest sårbare børn og unge i Bolivia får adgang til kvalitetsuddannelse og et godt liv.

  • Urufolket er et af Bolivias 37 ældste men også fattigste oprindelige folk, som lever i højlandet omkring Oruro og La Paz.

  • En væsentlig grund til den fattigdom og diskrimination, de lever i, er den dårlige uddannelse, som de bliver tilbudt. Børnene taler ikke spansk flydende, og netop derfor skal de også tilbydes undervisning på deres eget modersmål.

  • 640 urubørn og unge mellem 6 og 15 år kan se frem til bedre skolegang og et bedre liv.På syv skoler skal fattige og udsatte børn og unge have inddragende undervisning både på deres eget sprog og på spansk. 59 lærere skal efteruddannes i tosproget undervisning, og der skal indrettes pædagogiske centre på skolerne. Desuden skal forældre og lokalsamfund også inddrages i undervisningen.

  • Arbejdet udføres af Oxfam IBIS' bolivianske partnerorganisation, Machaca Amawta Forundation.