Forside / Nyheder / Er det overhovedet dit ansvar at stoppe bomberne i Yemen?
Artikel

Er det overhovedet dit ansvar at stoppe bomberne i Yemen?

13.11.2018

Af Per Bjerre, engagementchef, Oxfam IBIS

Debatindlægget blev bragt første gang i Politken 15. november 2018

Har danskerne et ansvar for at hjælpe børnene i Yemen, hvor 14 millioner mennesker risikerer at dø af sult inden for den nærmeste fremtid? Det spørgsmål blev diskuteret i Politikens debatsektion lørdag 10. november, efter at vi i den sidste tid flere gange er blevet konfronteret med chokerende billeder af udmagrede og døende børn i det krigshærgede land.

I Oxfam kunne vi dårligt være mere enige i, at vi som mennesker har et moralsk ansvar for at hjælpe, hvor vi kan. I de 3,5 år, som krigen indtil nu har varet, har Oxfam hjulpet to millioner mennesker i Yemen med blandt andet rent vand, kolera-behandling og skolegang. Vi kæmper hver eneste dag for at redde liv. Men det er et ekstremt svært land for os at arbejde i. For koalitionen med Saudi Arabien i spidsen går benhårdt efter at ramme almindelige mennesker – i september i år var 48 procent af alle angreb således rettet mod civile mål. Hospitaler og skolebusser er legitime skydeskiver i deres øjne, det samme er nødhjælpsarbejdet.

Det har vi selv mærket flere gange: I juni bombede koalitionen et af Oxfams behandlingscentre for kolera. Og i april var det en af vores vandforsyninger, det gik ud over, hvilket betød, at mere end 6.000 mennesker ikke længere havde adgang til rent vand.

Og bomberne? De var ’made in Europe’! Med den ene hånd hjælper de europæiske regeringer organisationer som vores med at redde liv i Yemen. Med den anden smider de bogstaveligt talt mere benzin på bålet, når de tillader europæiske firmaer at tjene milliarder på at sælge våben til Saudi Arabien og dets allierede.

Danske våbendele i kampfly

I Danmark er vi bestemt ikke uskyldige. For eksempel flyver der F16-fly rundt over Yemen med såkaldt ’elektronisk selvbeskyttelsesudstyr’ produceret af firmaet Terma, der har hovedsæde i Lystrup ved Aarhus. Det er Saudi Arabiens gode venner og koalitionspartnere i De Forenede Arabiske Emirater, der har købt dem, og Terma har siden leveret reservedele til flyene – det bekræftede firmaet selv i en mail til Oxfam IBIS i sidste uge. Og de danske myndigheder har ifølge Terma været fuldt ud indforståede med handlen.

Saudierne selv er ovenud interesserede i at få fingrene i nye, topmoderne våbenkomponenter fra Lystrup. Et af de våben, som Saudi Arabien gerne vil have fat i, er kampflyet F35 fra amerikanske Lockheed Martin, som Terma stolt oplyser, at firmaet i Lystrup har leveret over 70 missionskritiske dele til. Vi må forhindre, at styret i Saudi Arabien får fat i dette avancerede dræberfly fyldt med danske dele.

Våbenhandlen skal stoppe nu, hvis vi vil undgå det, som FN har udråbt som den værste sultkatastrofe i 100 år. Heldigvis begynder visionære politikere rundt om i Europa i disse uger at få øjnene op for hykleriet. I kølvandet på mordet på journalisten Jamal Khashoggi har Europa Parlamentet opfordret sine medlemslande til at stoppe al våbenhandel med Saudi Arabien. Og lande som Tyskland og Norge går forrest.

Tyskerne har bedt os andre om at bakke op. For som den tyske økonomiminister Peter Altmaier udtalte til Reuters i slutningen af oktober: Kun hvis alle europæiske lande står sammen, vil det gøre indtryk i Riyadh.

Men den danske regering gør tilsyneladende ingenting. Hvor mange billeder af udsultede børn og desperate yemenitter har Lars Løkke Rasmussen brug for, før han begynder at prioritere menneskeliv over salget af cement og fetaost til Saudi Arabien?

Krigen gør de rige rigere, både i Saudi Arabien og her i Europa. Mens helt uskyldige mødre, fædre og børn i Yemen betaler prisen. Lige nu dør et barn hvert tiende minut af sult eller af sygdomme, som de nemt kunne behandles for. Men mad og medicin kan ikke komme ind i landet, fordi Saudi Arabien har isoleret Yemen ved at lukke landets luftrum og vigtigste havn. Det er skammeligt og umenneskeligt. Og det er imod konventioner og internationale regler.

Danmarks statsminister bør klart og tydeligt markere, at han bakker op om sine norske og tyske kollegaer. Og så skal han sørge for, at danske våbendele ikke i fremtiden ender i dræbermaskiner, der bliver brugt af diktatorer til koldt og kynisk at slå uskyldige civile ihjel.

I Oxfam IBIS oplever vi gang på gang, at det virker, når mange mennesker sammen lægger pres på politikerne. Derfor beder vi nu alle danskere om at skrive under på et brev til Lars Løkke Rasmussen om at stoppe alle former for våbenhandel til de arabiske diktaturstater nu. For jeg har et ansvar. Og du har et ansvar. Lad os sammen hjælpe Yemens børn nu.

Skriv under her