Forside / Nyheder / Er bøger lige så vigtige som mad?
Artikel

Er bøger lige så vigtige som mad?

02.03.2017

Af Vagn Berthelsen, generalsekretær

Deltagere i Oxfam IBIS' ALP-klasse i Ganyiel i Sydsudan
Deltagere i Oxfam IBIS' ALP-klasse i Ganyiel i Sydsudan
Foto : William Vest-Lillesøe

Oxfam IBIS insisterer på, at traditionel nødhjælp ikke kan stå alene. Vi er nødt til at prioritere uddannelse som en del af nødhjælpsindsatsen i lande som Sydsudan og Nigeria, hvor behov er enormt lige nu

I Oxfam har vi vidst det længe: Situationen i Sydsudan er desperat. I sidste uge blev det så officielt, da FN og landets regering erklærede hungersnød i dele af landet. Omkring fem millioner mennesker kommer til at sulte inden for den næste måned, hvis ikke vi som verdenssamfund handler. Især børn er udsatte - mange er allerede i livsfare.

I første omgang drejer det sig selvfølgelig om at få mad ud til dem, der sulter. Mange bønder er tvunget på flugt af hærgende militser, og derfor bliver der ikke produceret mad nok. Og oveni kom en lang tørke, der har ødelagt den smule høst, der var.

Læs her: 5 grunde til, at uddannelse er nødhjælp

Oxfam IBIS kæmper sammen med kollegaer fra hele verden for at hjælpe de sultende i den akutte krise. Men vi insisterer på, at traditionel nødhjælp ikke kan stå alene. Vi er nødt til at prioritere uddannelse som en del af nødhjælpsindsatsen. På kort sigt kan viden nemlig beskytte udsatte familier og redde liv. Og på længere sigt er det skolen, der skaber håb og fundament for en bedre fremtid for alle.

VI INSISTERER PÅ UDDANNELSE

To af de børn, vi forsøger at hjælpe, er brødrene Simon og Samuel (på billedet ovenover). De har boet i flygtningelejre det meste af deres liv; Først i Uganda, som deres familie var flygtet til på grund af krigen. Og siden i en stor lejr i udkanten af Sydsudans hovedstad Juba. Alligevel føler de sig heldige. De går i en Oxfam IBIS-støttet skole i lejren. Og det giver dem håb om en bedre fremtid – for dem selv og for deres land.

Læs mere: Få hele brødrenes historie i LæseRaketten

Oxfam IBIS arbejder hver dag for, at flere børn i kriser og på flugt skal have mulighed for at komme i skole. Både i Sydsudan, i det Boko Haram-plagede Nigeria og i resten af verden. Det er afgørende for, at vi inden for en overskuelig årrække kan skabe en verden uden fattigdom og ulighed. Vær med!