Forside / Nyheder / En ny -og bedre- skolestart efter ebolaen
Artikel

En ny -og bedre- skolestart efter ebolaen

10.01.2017

Børnene på KDEC Primary School i Kocheor i Sierra Leone.
Børnene på KDEC Primary School i Kocheor i Sierra Leone.

2015 var et hårdt år for Sierra Leone, der først blev erklæret ebolafrit i midten af året. Men ikke alt var sort. Med Oxfam IBIS’ hjælp fik skole‑ børn flere steder forbedret deres uddannelse

Lukkede skoler er normalt ikke noget, man forbinder med bedre læring. Men for børnene i KDEC Primary School i Kocheor var det faktisk lige netop, hvad der skete.

Skolen har 225 elever og fem lærere og ligger isoleret langt ude på landet. Eleverne havde hverken skolebøger eller andre basale lærematerialer. De klarede sig dårligt ved de nationale eksaminer – dem, der afgør, om børnene kan fortsætte deres skolegang i udskolingen.

I 2014 var der således kun seks elever, der gik op til eksamen, og ingen af dem bestod.

Udgangspunktet var derfor på et meget lavt niveau, da det store ebolaudbrud ramte, og skolen blev lukket på grund af smittefare ligesom alle andre sierraleonske skoler.

I den forbindelse støttede Oxfam IBIS fjernundervisning via radio. Og sammen med vores partnere uddelte vi pakker med skolebøger, kladdehæfter og blyanter til eleverne.

Derudover samlede lærerne eleverne i små grupper og fulgte op på radiolektionerne. På den måde kunne børnene fortsætte med at gå i skole under ebolaen, og forældrene kunne holde øje med, om de lavede deres lektier.

Radioskolen var en succes – faktisk så stor, at den fortsatte som supplement til undervisningen, da skolerne åbnede igen.

I 2015 kunne skolen i Kocheor sende hele 16 elever op til den nationale eksamen. Og de bestod alle sammen. Så ikke alene var det lykkedes at holde børnenes uddannelse i gang, mens skolerne var lukkede – den blev ligefrem forbedret.

I alt modtog 4.128 børn Oxfam IBIS-støttet fjernundervisning via radioen under ebolaudbruddet, og over halvdelen af dem var piger. Samtidig fik 1.034 lærere efter- uddannelse i pædagogik.