Forside / Nyheder / En morgen helliget det gode i verden
Artikel

En morgen helliget det gode i verden

08.09.2017

Af Malene Aadal Bo

Sammen med hundredvis af frivillige delte Morten Østergaard (R) Verdens Bedste Nyheder ud til morgenens trafikanter.
Sammen med hundredvis af frivillige delte Morten Østergaard (R) Verdens Bedste Nyheder ud til morgenens trafikanter.
Foto : Lotte Ærsøe

I morges tillod vi os for en stund at vende blikket fra orkan i Caribien, jordskælv i Mexico og flygtninge i Sydsudan og i stedet fokusere på alt det, der faktisk går fremad i verden. I dag var det kampagnedag for Verdens Bedste Nyheder, og Oxfam IBIS var selvfølgelig med.

Duerne på Københavns Rådhusplads har samlet sig på et dæksel, hvor en sky af varm damp stiger op. De skutter sig i støvregnen og har samme forfrosne, forsovede og lettere forpjuskede udtryk, som cyklisterne, der samler sig i den stadig tættere morgentrafik på HC Andersens Boulevard. Men på Rådhuspladsen bliver der lokket et smil ud af de fleste. Her står nemlig en morgenfrisk blanding af ministre, borgmestre og menige politikere sammen med ansatte og frivillige fra Oxfam IBIS.

For generalsekretær Mie Roesdahl er det en helt særlig morgen: ”Det er første gang, jeg er med til at dele Verdens Bedste Nyheder ud, og selv om man skal alt for tidligt op og ud og stå i regnen, så gør det mig i virkelig godt humør at få lejlighed til at tale med så mange og meget forskellige mennesker om det arbejde, vi gør. Og dejligt, at så mange frivillige er med til at få det til at ske, og at både udviklingsministeren og fremtrædende politikere bakker op," siger hun.

Siden kampagnens begyndelse i 2010 har Oxfam IBIS deltaget i Verdens Bedste Nyheder. Den er sat i verden for at fortælle mænd, kvinder og børn, at det nytter at kæmpe for en bedre verden og punktere myterne om at udviklingsbistand og støtten til verdens fattige og undertrykte ikke hjælper.

For det hjælper. I den særavis, som her til morgen bliver delt ud over hele landet, kan man blandt andet læse, at 38 millioner mennesker blev løftet ud af fattigdom i 2016. Man kan læse, at der er fornyet håb for livet i havet, fordi stadig flere lande freder store dele af deres havområder. Man kan læse, at flere unge i verden kan læse, at der er mere skov i Europa, og at solceller har tændt lys for millioner af mennesker i verdens fattigste lande.

”Verdens bedste nyheder til dig,” lyder tilbuddet til de forbipasserende, der for langt størstedelens vedkommende kvitterer med et ”tusind tak” ”dejligt”. ”Nogle spørger, om ikke de kan få verdens bedste vejr i stedet for,” og det vil vi da arbejde på griner en af Oxfam IBIS' praktikanter.

”Især børnene er meget nysgerrige og interesserede,” siger Else Østergaard, der er rådgiver hos Oxfam IBIS og har taget plads på Rådhuspladsens modsatte side. Her passerer især mange Christianiacykler med børn på vej til børnehave og skole. En bil ruller vinduet ned og en lille dreng vinker efter en avis. Man når lige at høre hans far forklare, at det er en avis med historier om alt det, der går godt i verden, før lyset bliver grønt og familien triller videre.