Ecuador i historisk folkeafstemning om skattely
05.04.2017
Af Magnus Korning Andersen
Der er en første gang for alt, og en søndag i februar stod ecuadorianerne over for verdens første folkeafstemning om skattely. Her afgjorde befolkningen, at skatteskjul fremover er forbudt område for landets politikere og offentligt ansatte
Blandt de mere end ti millioner mennesker, der 19. februar kastede en stemmeseddel i boksen, var holdningen til skatteskjul ret entydig: Med et flertal gjorde befolkningen i Ecuador det ulovligt for politikere og offentligt ansatte at gemme deres penge væk i skattely.
Og det er ikke et teoretisk problem i det mellemamerikanske land: Man mener, at et beløb svarende til næsten en tredjedel af Equadors bnp hvert år forlader landet gennem skattely. Og som Ecuadors udenrigsminister Guillaume Long fremhæver over for the New Internationalist, er disse tabte skattekroner nødvendige remedier i kampen for at udrydde fattigdom og investere i uddannelse.
Brug for en global indsats
Desværre kan befolkningens ja – og den efterfølgende nye lov – ikke alene skrabe alle de hårdt tiltrængte skattekroner ind. Udenrigsministeren erkender, at problemet med aggressiv skatteplanlægning og -unddragelse ikke er løst med afstemningen. Problemet er større end som så: Der mangler globale regelsæt, der også regulerer eksempelvis firmaer.
Læs mere: Et år efter Panamapapers - hvad er der sket?
På globalt plan har udenrigsministeren brugt Oxfams rapport, der viser, at de otte rigeste mennesker i verden ejer lige så meget som de 3,6 milliarder fattigste, til at slå på tromme for en global kamp imod skattely som en nødvendighed for at udrydde den globale ulighed. En kamp, som Oxfam støtter op om.
Ringe i vandet
Organisationer fra hele verden lykønsker Ecuador med det, der ses som et syvmileskridt i kampen mod skattely. Også Oxfam IBIS istemmer sig lykønskningerne:
”Hvis vi skal komme ulighed og fattigdom til livs globalt, er vi nødt at sætte en stopper for skattely. Ecuador har taget et uhyre spændende og vigtigt skridt og vist, at når der er vilje, er der vej,” siger Misha Wolsgaard-Iversen, seniorrådgiver i Oxfam IBIS.
Ecuador har altså sat gang i skvulp, der signalerer forandring og høster anerkendelse fra hele verden. I Storbritannien er man blevet inspireret af det lille land ved ækvator. Her kræver fremstående medlemmer af de største fagforeninger, studenterbevægelsen og parlamentsmedlemmer nu, at Storbritannien følger Ecuadors eksempel og afholder en afstemning om skattely.