Forside / Nyheder / Din hjælp reddede liv i Haiti sidste år
Artikel

Din hjælp reddede liv i Haiti sidste år

07.09.2017

Af Rikke Hovn Poulsen

Orkanen Matthew har fyldt gaderne og husene med forurenet vand i bydelen Cité Soleil i Haitis hovedstad Port-au-Prince.
Orkanen Matthew har fyldt gaderne og husene med forurenet vand i bydelen Cité Soleil i Haitis hovedstad Port-au-Prince.
Foto : Fran Afonso, Oxfam Intermon

Næsten 200.000 haitianere fik hjælp af Oxfam i månederne efter orkanen Matthews hærgen sidste år. I første omgang var indsatsen med til at redde fattige menneskers liv. Men den var også med til at gøre samfundet bedre rustet mod nye katastrofer - som orkanen Irma, der hærger lige nu.

Da orkanen Matthew i oktober sidste år fejede gennem det sydlige Haiti, blev over to millioner liv ændret for evigt. 546 mennesker mistede livet. Flere hundrede tusind blev hjemløse og mistede alt, hvad de ejede. Vandforsyning, veje og bygninger blev smadret. Og en halv million børn blev ramt af hungersnød i kølvandet på orkanen, fordi den også slog landbrugsdyrene ihjel og ødelagde alle markerne, der stod klar til at blive høstet.

Med din hjælp var Oxfam og vores lokale samarbejdspartnere i stand til at nå ud til næsten 200.000 mennesker med mad, rent vand og beskyttelse i den første sårbare tid. Sammen sørgede vi for, at livsfarlige sygdomme som kolera ikke spredte sig med lynets hast. I de første dage uddelte vi vandrensningstabletter, hygiejnekits og tæpper. Og siden hjalp vi familierne med at komme på fode igen ved at genoprette vandforsyningerne, uddele fødevarer og støtte forældrene til at få en indkomst igen, for eksempel ved at hjælpe med såsæd og basale landbrugsredskaber.

Katastrofer som Matthew får altid både det bedste og det værste op i folk. Vi ser gang på gang, at mennesker, der har mistet næsten alt, alligevel har overskud til at hjælpe naboer, der har det en smule værre.  Sådan var det også her. Men samtidig steg antallet af røverier, vold og seksuelle overgreb også i den periode med kaos, der uundgåeligt fulgte. Oxfam gjorde et stort arbejde for at beskytte de allermest sårbare – kvinder og børn – og vi hjalp dem, der alligevel blev udsat for vold og overgreb.

I den første tid fokuserede vi naturligvis på at redde liv. I de følgende måneder fortsatte vi vores langsigtede arbejde med at udvikle samfundet, sikre borgernes rettigheder og hjælpe lokalsamfundene til at blive bedre rustet mod fremtidige katastrofer som orkanen Irma, der hærger i disse dage – ikke mindst gennem uddannelse.

I Danmark samlede vi på få dage over 100.000 kroner ind til ofrene for orkanen. Den støtte var med til at hjælpe tusindvis af familier tilbage til en normal tilværelse.

Nødhjælpsindsatsen i tal

Rent vand: 20.900 husstande fik med Oxfams hjælp adgang til rent vand. Vi genoprettede 15 ødelagte vandforsyninger, og 6.000 familier modtog hygiejnekit og undervisning i hygiejne. På 14 skoler hjalp vi med at reetablere toiletter og vandforsyning, så 5.000 lærere og elever kunne  genoptage deres normale skolegang.

Mad: I månederne efter orkanen hjalp Oxfam 11.700 husstande med at få noget at spise. 7.304 husstande modtog korn og fødevarer. Og 3.100 familier fik vejledning og finansiel støtte til at få genetableret deres indkomst. Derudover støttede vi 350 aktiviteter, som var med til at skabe indkomstgrundlag for lokale fiskere og landmænd.

Beskyttelse: Oxfam hjalp 300 ofre for seksuelle overgreb. 1.700 mennesker fik undervisning i prævention og forebyggelse af seksuelle overgreb. Og vi nåede ud til mere end 15.000 med vores kampagne om ligestilling og kvinders rettigheder. Derudover sørgede vi for, at 900 hjem fik lys igen, så de på den måde blev sikrere at bo i.