Forside / Nyheder / "Det var den bedste dag i mit liv"
Artikel

"Det var den bedste dag i mit liv"

30.09.2019

Af Rikke Hovn Poulsen

I dag er Adisse 26 år og stolt af at være biavler.
I dag er Adisse 26 år og stolt af at være biavler.
Foto : Kieran Doherty

Addise i Etiopien blev giftet bort som 15-årig, og dermed var hun tvunget til at droppe ud af skolen og opgive sin drøm om at blive læge. Et projekt med bier har givet hende en helt ny start.

”Jeg klarede mig godt i skolen som barn, og jeg elskede at gå der. Så jeg var ked af det, da jeg blev nødt til at droppe ud. Jeg blev altid trist, når jeg så mine venner gå i skole,” fortæller 26-årige Addise fra landsbyen Bahirdar i Etiopien.

For seks år siden startede Oxfam et biavler- projekt, hvor kvinder som Addise fik udstyr og træning i at producere og sælge honning. Hun greb straks muligheden:

”Den dag jeg blev en del af projektet – da jeg så mig selv gå ind i bygningen og tale i fuld offentlighed – det var den mest spændende og uforglemmelige dag i mit liv. Det føltes, som om jeg var tilbage i skolen. At jeg tog hul på et nyt kapitel i mit liv,” fortæller hun.

Som en del af projektet får kvinderne under- visning i at læse, skrive og regne. Mange af dem har aldrig gået i skole, andre er som Addise blevet tvunget til at stoppe før tid. Det betyder meget for kvinderne – og for deres børn, som de nu bedre kan støtte i at tage en uddannelse.

”For mig er det fattigdom, når man ikke har frihed til at arbejde og forlade sit hus. Dette projekt har givet os frihed til at arbejde og tjene vores egne penge. Jeg føler ikke, at jeg er fattig længere.”