Forside / Nyheder / De her piger kan bare så meget
Artikel

De her piger kan bare så meget

08.03.2018

Af Rikke Hovn Poulsen

savalegu-girlsmodel-jhs-ghana-foto-lotte-aersoee-248-680x453.gif
Gladys er lærer på pigeskolen i Savelugu. Det er hendes første job - og hun elsker det!

Mange piger i det nordlige Ghana får slet ikke chancen for at gå i skole. Det forsøger vi at lave om på gennem Girls Model School. Lærerinden Gladys Asare Akosua er en af dem, der kæmper i første række på Savelugu Girls Model School - læs her hvorfor:

“I denne del af Ghana er pigers uddannelse traditionelt ikke så vigtig – de skal bare giftes så hurtigt som muligt. Mange forældre tror ikke, der er nogen grund til at spilde tid og penge på pigerne. Det er ekstremt uretfærdigt.

Undervisningen her på skolen er anderledes end på andre skoler. Der er ikke så mange elever i klasserne. Og vi lærere gør en masse for at involvere eleverne i stedet for bare at holde foredrag oppe ved tavlen. For eksempel laver vi gruppearbejde og har diskussioner, hvor vi opfordrer pigerne til at deltage. Nogle af dem var meget reserverede i begyndelsen, men nu rækker de hånden op og er med. Det er fantastisk at at overvære den udvikling i en ung pige.

De fleste af eleverne kommer fra fattige familier, og mange bor langt væk. De er meget skrøbelige på det her tidspunkt i deres liv – teenagegraviditeter og børneægteskaber er almindelige her på egnen, og det betyder, at piger sjældent gennemfører high school. Jeg og de andre lærere gør, hvad vi kan, for at hjælpe hvert enkelt barn. Vi holder skole-hjem-samtaler, hvor vi inviterer forældrene ind på skolen og taler om, hvad de kan gøre for at bakke op – for det betyder meget, at de engagerer sig, også selvom mange af dem aldrig selv har gået i skole. Hvis en pige ikke kommer i skole i flere dage, kontakter skoleinspektøren familien. Nogle af mine kollegaer har også været på hjemmebesøg for at forhindre, at piger droppede ud.

Jeg håber, at jeg kan være med til at ændre på de gammeldags holdninger til piger og uddannelse her i området. For pigerne kan bare så meget. Og jeg elsker at hjælpe dem med selv at indse det.”