Forside / Nyheder / Danske kommuner bruger hvidvask-banker i stor stil
Artikel

Danske kommuner bruger hvidvask-banker i stor stil

07.03.2019

Af Rikke Hovn Poulsen

26 danske kommuner bruger Nordea som primær bankforbindelse - det bør laves om efter den gigantiske hvidvask-skandale, mener Oxfam IBIS
26 danske kommuner bruger Nordea som primær bankforbindelse - det bør laves om efter den gigantiske hvidvask-skandale, mener Oxfam IBIS
Foto : Thomas Flensted

26 ud af 98 danske kommuner har Nordea som bank, viser en ny optælling blandt landets kommuner. Vores skattekroner bør ikke bruges til at holde hånden under hvidvask og skattely, mener Oxfam IBIS

26 danske kommuner har Nordea som primær bankforbindelse – 51 kommuner har Danske Bank. Men kommunerne bør overveje, om de virkelig vil benytte sig af banker, der har hjulpet kriminelle med at snyde samfundet for milliarder af kroner.

”Kommunerne skal sige klart og tydeligt fra over for banker, der hvidvasker for milliarder. Vores skattekroner fortjener en bank, der arbejder entydigt til gavn for samfundet. Derfor opfordrer vi kommunerne til at droppe de banker, der er involveret i alvorlig kriminalitet, som hvidvask jo er,” siger generalsekretær Kristian Weise.

Oxfam IBIS bekæmper skattely i hele verden, blandt andet ved at styrke skattesystemerne i lande som Ghana, Sierra Leone og Kenya. Målet er, at multinationale virksomheder og rige enkeltpersoner ikke længere skal slippe uden om at bidrage til fællesskabet – så der i sidste ende er penge nok til uddannelse og sundhed for alle.

”Derfor råber vi også vagt i gevær, når de samme ting foregår lige for næsen af os hjemme i Danmark. Kommuner og andre offentlige institutioner bør ikke holde hånden under firmaer, der er involveret i hvidvask og skattely – og det gælder selvfølgelig også banker. De har en forpligtelse til at gå foran, for det er jo vores alle sammens skattekroner, der bliver brugt på den måde,” siger generalsekretær Kristian Weise.

I løbet af det seneste år har otte danske kommuner skrevet under på Oxfam IBIS’ Charter for Skattelyfri Kommuner, hvor de forpligter sig til ikke at handle med virksomheder, der benytter sig af skattely. Og rundt om i landet arbejder frivillige på højtryk for at få endnu flere kommuner med.

”Vi oplever, at mange danskere simpelthen har fået nok af banker og virksomheder, der ikke opfører sig ordentligt, og derfor går flere helt almindelige borgere nu ind i den her kamp,” fortæller Kristian Weise.

Sammen med Forbrugerrådet Tænk planlægger Oxfam IBIS desuden at stifte organisationen Fair Finans Danmark, der skal give bankerne en rating på baggrund af deres ansvarlighed og bæredygtighed, og dermed hjælpe med at skabe gennemsigtighed for almindelige danskere, der ikke ønsker at støtte op om hvidvask og skattely.

NORDEA-kunder:
Dragør Kommune
Egedal Kommune
Frederiksberg Kommune
Høje-Taastrup Kommune
Herning Kommune
Holstebro Kommune
Randers Kommune
Ringkøbing-Skjern Kommune
Skanderborg Kommune
Aarhus Kommune
Brønderslev Kommune
Frederikshavn Kommune
Faxe Kommune
Ringsted Kommune
Roskilde Kommune
Solrød Kommune
Vordingborg Kommune
Assens Kommune
Esbjerg Kommune
Faaborg-Midtfyn Kommune
Kerteminde Kommune
Langeland Kommune
Middelfart Kommune
Odense Kommune
Ærø Kommune
Københavns Kommune

DANSKE BANK-kunder:
Albertslund Kommune
Allerød Kommune
Ballerup Kommune
Bornholms Regionskommune
Brøndby Kommune
Fredensborg Kommune
Frederikssund Kommune
Gentofte Kommune
Glostrup Kommune
Gribskov Kommune
Halsnæs Kommune
Herlev Kommune
Hillerød Kommune
Hvidovre Kommune
Hørsholm Kommune
Ishøj Kommune
Lyngby-Taarbæk Kommune
Rudersdal Kommune
Rødovre Kommune
Vallensbæk Kommune
Favrskov Kommune
Horsens Kommune
Ikast-Brande Kommune
Odder Kommune
Skive Kommune
Struer Kommune
Rebild Kommune
Thisted Kommune
Aalborg Kommune
Greve Kommune
Guldborgsund Kommune
Kalundborg Kommune
Lejre Kommune
Næstved Kommune
Odsherred Kommune
Sorø Kommune
Stevns Kommune
Billund Kommune
Fanø Kommune
Fredericia Kommune
Haderslev Kommune
Kolding Kommune
Nordfyns Kommune
Nyborg Kommune
Svendborg Kommune
Tønder Kommune
Varde Kommune
Vejen Kommune
Vejle Kommune
Aabenraa Kommune
Gladsaxe Kommune