Forside / Nyheder / Danske børn har lært om Burkina Faso
Artikel

Danske børn har lært om Burkina Faso

11.01.2017

Elever fra Nørrebro Park skole læser i LæseRaketten.
Elever fra Nørrebro Park skole læser i LæseRaketten.
Foto : William Vest-Lillesøe

Hele Verden i Skole‑kampagnen var igen i år en stor succes, der engagerede 175.000 danske skoleelever i vilkårene for verdens fattigste børn

Vedbæk-elever er vilde med at hjælpe

Zana Holsey Gramkow er lærer på Vedbæk Skole, hvor 0.-5. klasse har brugt LæseRaketten og samlet ind til Burkina Faso

Hvorfor er din skole med?

”LæseRaketten og den tilhørende film er rigtig gode – I kan virkelig finde ud af at formidle den glæde og leg, der også er hos børn i fattige lande, så det ikke kun handler om armod, men bliver vedkommende for vores elever.

Det giver børnene et globalt perspektiv, som ellers let kommer til at mangle. Og så er undervisnings materialet intet mindre end fantastisk for os lærere at arbejde med!”

Hvorfor er I med til at samle ind?

”Vi har opdaget, at børnene har en umiddelbar glæde ved at hjælpe. De bliver helt vilde, når de hører, at de kan hjælpe børn i andre lande i skole ved at bage boller eller sælge lodsedler – og de går op i det med liv og sjæl.

Det er en god grundegenskab at udvikle hos dem; de lærer at spørge, hvad de kan give andre, i stedet for kun at gå op i, hvad de selv får ud af at gøre ting.”

To ud af tre danske folkeskoler havde i foråret Oxfam IBIS’ LæseRaket på skoleskemaet. 175.904 børn havde bogen mellem hænderne – og 8.497 lærere brugte materialet i deres undervisning.

Det er de imponerende tal, der står tilbage, efter at dette års Hele Verden i Skole-kampagne er afsluttet. Og det er bestået, hvis man spørger kampagnekoordinator Heidi Brehm.

”Lærernes tilbagemelding er, at LæseRaketten er en fast del af deres årsplan. Den er med til at gøre fremtidens borgere interesserede i globale forhold,” påpeger hun.

Oxfam IBIS har udgivet LæseRaketten hvert år siden 2004. Bogen er en blanding af portrætter af børn i ulandene og skønlitterære historier – i år handlede den om Burkina Faso.

Den er en del af Hele Verden i Skole, som igen er en del af den internationale Global Campaign for Education.

Næsten en million til Burkina Faso

Efter at have lært om Burkina Faso har 623 klasser samlet ind til uddannelse i landet. De fleste solgte lodsedler, men nogle fandt på andre sjove indsamlinger som stoleleg i ældreklubben eller salg af digtsamlinger.

I alt samlede børnene 957.245 kroner ind, hvilket er det højeste beløb i mange år.

”Det er jo vildt mange penge! Vi har regnet ud, at det koster 400 kroner at sende et barn i Burkina Faso i skole i et år, så en lille million kan virkelig gøre meget,” siger fundraiser Bertil Suadicani fra Oxfam IBIS.

Pengene er med til at sende en masse børn i skole, lærere får efteruddannelse, forældre bliver inddraget, og skoler får nye materialer. Dermed har de danske elever hjulpet børn i Burkina Faso til at få en god uddannelse, som lokalsamfundet støtter.

Pres på statsministeren

4. maj 2016 dukkede 800 danske skoleelever op på Christiansborg Slotsplads til Hele Verden i Skoles Aktionsdag. Målet var at lægge pres på statsminister Lars Løkke Rasmussen for at få ham til at arbejde for at sende alle verdens børn i skole.

Det var fjerde år, at Danmarks statsminister var med på Aktionsdagen. Her kunne han med egne øjne konstatere, hvor engagerede de danske børn er i sagen. Og i sin tale lovede han at arbejde for sagen .

”Takket være den store opbakning fra de mange danske skoleelever kan vi nu holde statsministeren op på sit løfte,” siger kampagnekoordinator Heidi Brehm.