Forside / Nyheder / Danmark giver stor donation til international uddannelsesfond
Artikel

Danmark giver stor donation til international uddannelsesfond

02.02.2018

Af Malene Aadal Bo

girls-junior-high-salwa-ghana-photo-lotte-aersoee-1.jpg

Med en stor donation til den globale uddannelsesfond, GPE, tog Danmark i dag et vigtigt skridt for at sikre børn i hele verden adgang til uddannelse og dermed også for at bekæmpe ekstrem ulighed.

82 procent af den velstand, der blev genereret sidste år, gik til den i forvejen rigeste ene procent af verdens befolkning. Den fattigste halvdel fik ingenting.

"Ulighedskrisen er en realitet, men det er også et faktum, at der er meget, vi kan gøre ved det. I dag gav Danmark et stort bidrag til uddannelse af verdens fattigste. 300 millioner kroner om året i fire år til den globale uddannelsesfond, Global Partnership for Education," siger Kira Boe, uddannelsesrådgiver i Oxfam IBIS og bestyrelsesmedlem i GPE.

Det er et vigtigt skridt i kampen mod ekstrem fattigdom og ulighed. Uddannelse er nemlig et af de mest magtfulde våben i kampen mod ekstrem ulighed. Adgang til gratis kvalitetsuddannelse skaber lighed, en mere ens bane for alle at spille på. Det giver alle børn en mulighed for succes og giver dem egenskaber og viden, som aldrig kan tages fra dem, uanset krig, tørke eller modgang.

Når der skal investeres i uddannelse, er det vigtigt, at investeringerne er langsigtede og koordinerede. Det bliver de blandt andet, når støtten gives gennem en fond som Global Partnership for Education. Ledere var hele verden var inviteret til at kigge forbi og fylde fonden op, så den kan fortsætte sit arbejde de næste fire år.

Danmark kom med flere penge end forventet, og også andre lande viste deres opbakning til global uddannelse med store donationer. Samtidig havde udviklingslandene klare planer for, hvordan de selv kan skabe flere indtægter og sikre, at en væsentlig andel afsættes til uddannelse.

"Det gør mig glad og stolt at se verdenssamfundet stå sammen for at sikre uddannelse til alle og for at bekæmpe ekstrem ulighed. Uddannelse er lig med håb, og på grund af de penge, der i dag er blevet givet til GPE, vil helt nye muligheder åbne sig for millioner af drenge og piger i verdens fattigste lande," siger Kira Boe.

I alt blev der givet knap 14 milliarder kroner til fonden, som dermed kan yde et væsentligt bidrag til at sikre uddannelse til alle de næste år.