Danmark er vært for internationalt topmøde om uddannelse

04. nov 2011
Af
Mads Philipsen og Malene Aadal Bo

Ministre, privatsektorrepræsentanter og civilsamfundsorganisationer fra hele verden mødes i uge 45 i Danmark for at sætte uddannelse på den globale dagsorden. Målet er at rejse 2,5 milliarder dollars, der skal hjælpe 25 millioner børn i skole.

Tirsdag 8. november har verdens ledere en unik mulighed for at skabe en verden, hvor alle børn går i skole. Da samles ministre og beslutningstagere fra både rige og fattige lande nemlig til en stor konference i København.

Målet er at rejse penge til uddannelse i verdens fattigste lande, og højdepunktet på konferencen ventes at blive det øjeblik, hvor donorerne offentliggør, hvad de vil gøre for at forbedre uddannelsessituationen i udviklingslandene - og ikke mindst, hvor mange penge de agter at kaste ind i arbejdet.

"Det er en meget vigtig begivenhed for alle, der arbejder med uddannelse og udvikling, og det, at det holdes i København, giver os en unik mulighed for at komme i dialog og påvirke politikerne til at prioritere uddannelse i verdens fattigste lande," siger Eva Iversen fra Uddannelsesnetværket - en sammenslutning for en lang række af de danske ngo'er der arbejder med uddannelse, herunder IBIS.

Først gik det langsomt...

Konferencen afholdes af det globale uddannelsesinitiativ Global Partnership for Education (GPE – tidligere Fast Track Initiative), som er en sammensluting af udviklingslande, bilaterale og multilaterale donorer, privatsektoren, lærere, samt lokale og globale ngo’er. GPE er en finansieringsmekanisme, som har til formål at accelerere uddannelsesindsatsen verden over og i sidste ende nå 2015-målet om uddannelse for alle. Konkret håber man, at der efter tirsdagens møde vil ligge 2,5 milliarder kroner til uddannelsesarbejdet.

"Det seneste årti er der sket meget, men der er stadig lang vej igen. 67 millioner børn kommer stadig ikke i skole, og det tal risikerer at stige, fordi både statskasser og private donorer lige nu skærer ned på støtten til basisuddannelse. Fortsætter den nuværende udvikling, risikerer man, at der er færre børn i skole i 2015, end der er nu. Det er en helt forkert prioritering, som vi håber kan ændres," siger Eva Iversen.

Konferencen afholdes på Docken i København og vil være opdelt i tre. På "hovedscenen" skiftes ministre, organisationer og erhvervsliv til at afgive løfter om økonomisk bidrag eller på anden vis erklære deres støtte til initiativet. Derudover vil der være et program arrangeret hhv. af civilsamfundsorganisationer og private virksomheder, som hver for sig vil være vært for en række seminarer og debatter, der skal forsøge at løse en række aktuelle problemstillinger inden for uddannelse.

Paneldebat om skrøbelige stater

IBIS' generalsekretær Vagn Berthelsen sidder i panelet ved den debat, der handler om uddannelse i skrøbelige stater - et område, som IBIS har erfaring med gennem sit mangeårige arbejde i blandt andet Angola, Liberia og Sierra Leone.

Civilsamfundszonen arrangeres af Global Campaign for Education (GCE), der er sammenslutningen af internationale uddannelses ngo’er, og som op til konferencen har iværksat kampagnen Fund the Future, der ligesom GPE arbejder for, at alle børn får en kvalitetsuddannelse, og at der igen rejses de nødvendige midler til dette efter finanskrisen, der har ramt uddannelsesstøtten særlig hårdt.

Helle Gudmandsen, der leder IBIS' uddannelseskampagne, sidder i bestyrelsen for GCE. Hun glæder sig over, at Danmark er vært for så vigtig en konference og især, at udviklingsminister Christian Friis Bach (R) har engageret sig meget i sagen.
"Ministerens engagement og de mange beslutningstagere samlet betyder, at der lige nu er en enestående og god mulighed for igen at få sat uddannelse højt på den danske og den internationale dagsorden. Det er der mange børn verden over, der har hårdt brug for," siger Helle Gudmandsen.