Dagsværk inspirerede HTX-elever

04. nov 2011
Af
Emilie Tranholm Larsen

Tirsdag morgen mødte 150 elever fra Hillerød HTX op for at høre på to frivillige fra Operation Dagsværk. Efter oplægget besluttede flere sig for at arbejde på dagsværkdagen 9. november.

Få minutter inden start driller teknikken og lokalet er tomt. Cirka 30 sekunder efter sidder 150 elever bænket i salen. De to frivillige fra Operation Dagsværk, Rane og Sofie gennemgår kort detaljerne om dagens oplæg.

Efter mere end 30 afholdte globamentarer, som de kalder deres oplæg, sidder det meste på rygraden, så det går hurtigt.

Hillerød HTX er det tredjesidste stop på ruten, der har gået igennem hele landet.

Siden Operation Dagsværk (OD) skød årets kampagne i gang i midten af september har 30 frivillige turneret landet rundt for at fortælle eleverne på ungdomsuddannelserne om organisationen og årets projekt.

’Fuck dig og dine tømmermænd – gør en forskel’ toner frem på storskærmen. Eleverne ser op mod podiet, hvor Rane, den ene fra OD står.

”Vi har været i Peru og hørt de lokales historie, så vi kunne komme her og fortælle dem til jer,” siger han oppe fra det lille podium. Og så guider han og Sofie eleverne igennem olieudslippet i regnskoven, konflikten om olien mellem myndigheder og de oprindelige folk og, hvad de indsamlede penge skal gå til.

Stemmer fra Peru

Indimellem viser de film. En af dem fortæller Alex’ historie. Alex bor i regnskoven med sin familie. Han lider af blyforgiftning på grund af olieforureningen i området. Fiskene i floden er giftige og jorden er glinsende sort af olie. Alligevel arbejder Alex for olieselskabet, for der er ikke andet job at få. Stemningen er alvorlig, og der er stille blandt de tilhørende, da Sofie fortæller om, da hun selv mødte Alex i Peru.

Forsamlingen liver derfor op da, der kommer en film med en videodagbog fra en frivillig fra OD’s tur til Peru. Til stor latter ser publikum hende smage en stegt tudse, og derefter uddele lakridser til de peruvianske landsbybeboere, som de omgående spytter ud igen.

Spørgelystent publikum

Til slut var der plads til spørgsmål fra eleverne og det var et spørgelystent publikum, der ville vide noget om finansieringen af projektet.

”Hvem styrer pengene?” og ”Når I rejser til Peru, hvem betaler så for det?” lød et par af spørgsmålene. De to frivillige fra OD fortalte, at deres samarbejdspartner IBIS står for at implementere projektet, og de har arbejdet med oprindelige folk i Sydamerika i mere end 30 år. Det så ud til at stille spørgerne tilfreds.

”Nu vil jeg arbejde!”

Da der ikke er flere spørgsmål fra salen begynder folk at sive ud.

”Oplægget påvirkede mig meget. Før overvejede jeg bare at arbejde, men nu skal jeg helt sikkert have et job,” siger Pelle Knudsen fra 1.B og han bakkes op af sin klassekammerat Frederikke Fave:

”Efter i dag vil jeg også forsøge at hive fat i dem jeg kender og få dem til at arbejde,” siger hun.

Dagsværkerne vandt elevernes respekt, fordi de vidste, hvad de snakkede om.

”Det er super cool, at de frivillige har været i Peru og har snakket med de lokale, men også at de bare troppede op hos olieselskabet og bad dem forklare hvorfor de ikke gør noget ved olieudslippene,” siger Frederikke om en af de film, der blev vist under globamentaren.