Forside / Nyheder / Børn dør, mens politiet tøver
Artikel

Børn dør, mens politiet tøver

18.06.2019

yemen-nodhjaelp-foto-moayed-al-shaybani-680x453.jpg
Foto : Moayed Al-Shabani

Danmark havde på papiret stoppet våbensalg til Saudi-Arabien og Emiraterne, men politiet har forhindet, at det blev til virkelighed.

"Det er forkasteligt, at dansk våbeneksport til Saudi-Arabiens krig mod Yemen kan fortsætte, selv om den danske regering har forlangt våbeneksporten stoppet. Og det er begrædeligt, at det er dansk politi, der forhindrer regeringens beslutning i at blive gennemført. Mens politiet tøver, kan vi se, at den humanitære krise eskalerer. Hver dag dør børn i Yemen af bomber og af sult", siger generalsekretær for Oxfam IBIS Kristian Weise.

Jurister hos Rigspolitiet har forhindret, at regeringens forbud også gælder et stop for de eksisterende tilladelser til eksport af våben til Saudi-Arabien og De Forenede Arabiske Emirater. Det har Information afsløret i dag. Jurister hos politiet mener, at det er ”betænkeligt” at trække de ni tilladelser til våbeneksport tilbage, som danske firmaer har fået tidligere.

"Juristerne skal sørge for, at loven holdes, javel. Men formuleringen ”betænkelig” om at suspendere de gamle våbentilladelser viser jo bare, at juristerne er i tvivl. Og myndighederne har så valgt at lade den tvivl komme våbenfabrikkerne til gode frem for at tænke på børnenes lidelser i Yemen. Den danske våbenlov siger udtrykkeligt, at gamle tilladelser til enhver tid kan trækkes tilbage. Alligevel har juristerne vægtet højere, at sådan en tilbagekaldelse af tilladelsen vil være et væsentligt indgreb overfor våbenfabrikkerne. Og  juristerne  mener ikke,  at våbenfabrikkerne har fået tiltrækkelig vejledning i at forstå det med tilbagekaldelse af tilladelsen. Det er en opsigtvækkende begrundelse grænsende til det absurde, for en våbenfabrik har selvfølgelig dyrt betalte jurister", uddyber generalsekretær for Oxfam IBIS Kristian Weise.

"Når man som dansk virksomhed eksporterer til to af verdens værste regimer i en af verdens mest ustabile regioner, må man have forståelse for, at ens marked er uforudsigeligt, og at ens markedsvilkår hurtigt kan ændre sig. Man bør simpelthen følge de folkevalgte politikeres anvisninger. Både i politiet og i virksomhederne", siger Kristian Weise

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) suspenderede eksport af våben til de to lande henover vinteren. Forinden havde tusindvis af danskere skrevet under på en anmodning fra Oxfam IBIS til den danske regering om at stoppe danske bidrag til krigen mod Yemen.

Oxfam er en af de hjælpeorganisationer, der arbejder i Yemens krigsplagede områder for at afhjælpe sultkatastrofen, og som ser de civile ofre for bombeflyene fra Saudi-Arabien og diktaturets allierede.