Forside / Nyheder / Advarsel om hungersnød i Haiti
Artikel

Advarsel om hungersnød i Haiti

04.01.2017

orkanen-matthew-haiti-foto-fran-anfonso-oxfam-intermon-453x680.jpg
Foto : Fran Afonso, Oxfam Intermon

Hundredtusinder af de haitianere, som overlevede orkanen, vil komme til at sulte, hvis ikke regeringen, donorer og nødhjælpsorganisationer øger hjælpen til Haiti, advarer Oxfam.

En FN fond har sat 139 millioner dollars af til at dække de mest presserende behov, men fonden mangler stadig 38 procent af finansieringen fra donorlandene.

Det er især mennesker i den sydlige del og Grand Anse-provinsen i Haiti, der er udsat. Man frygter en ekstremt dårlig høst i januar og februar, fordi Matthew ødelagde 80 procent af alle afgrøderne, oversvømmede de fleste overskudslagre og smadrede den centrale infrastruktur.

I de hårdest ramte områder er 80 procent af befolkningen afhængige af landbruget for at skaffe mad på bordet til deres familier. Allerede før orkanen ramte, kæmpede disse familier for at få mad nok, efter at en kraftig tørke havde udtørret mange marker. Orkanen ramte på det værst tænkelige tidspunkt, da landmændene netop havde gjort klar til at høste den smule afgrøder, som de havde formået at producere på trods af tørken.

Annelie Abildgaard, kommunikationschef i Oxfam IBIS, siger:

”Orkanen Matthew rasede over Haiti i få timer, men har skabt en langvarig katastrofe, som vil tage landet flere år at komme sig over. Den haitianske regering, donorer og nødhjælpsorganisationer er nødt til at handle hurtigt og i fællesskab og prioritere fødevaresikkerhed og ernæring i de næste tre til seks måneder, hvis vi skal forhindre, at folk dør af sult.”

Tal fra Office for the Coordination of Humanitarian Affairs viser, at 806.000 haitianere er i ekstremt stor risiko for at komme til at sulte, og 750.000 mennesker har ikke adgang til rent vand til madlavning, drikke eller vask.

Oxfam opfordrer donorlandene til at levere den hjælp, de har lovet, og sikre den fulde dækning af FN-tiltaget.

Fakta:

  • Onsdag 4. januar, var det tre måneder siden, at Orkanen Mattew ramte Haiti. Matthew er en af de største storme målt i Caribien nogensinde og har forårsaget den største humanitære katastrofe i Haiti siden jordskælvet for seks år siden. Landet var vidne til vinde, der målte 265 km/t, da orkanens øje passerede Haitis sydvestlige kyst. Orkanen har været altødelæggende for 1,4 millioner haitianere, og især for dem, der bor på landets sydlige halvø.

  • Oxfam arbejder i tre områder, som er ramt efter Orkanen Matthew, og har i dag hjulpet over 76.000 haitianere. Vi har uddelt hygiejnekits til 11.320 mennesker og mad til 30.520.

  • Oxfams indsats bestræber sig på at redde liv for udsatte mennesker og øge modstandsdygtigheden ved fremtidige katastrofer – med et særligt fokus på kvinder. Vi har prioriteret adgang til rent vand og god hygiejne, at genopbygge folks levevilkår og at levere basale serviceydelser og infrastruktur.

  • Oxfam har arbejdet i Haiti siden 1978. Vores programmer fokuserer på vand, kloakering og sundhed, katastrofeberedskab og hjælp, genopbygning, økonomisk udvikling og beskyttelse. Alle med et fokus på kvinders rettigheder, ligestilling og forebyggelse af vold mod kvinder. Vi støtter haitianerne i selv at at kunne løfte udviklingsopgaverne og ser det som nøglen i Haitis vej mod langsigtet fremgang. Vi benytter os af en rettighedsbaseret tilgang, for at sikre, at vores programmer er så effektive som muligt. Vi udfører alle vores programmer i samarbejde med civilsamfundsorganisationer og den Haitianske regering.