Forside / Nyheder / Åbent brev til udviklingsministeren
Artikel

Åbent brev til udviklingsministeren

11.10.2019

Kære Rasmus Prehn

Vi skriver til dig for at bede om din og Danmarks støtte til at sikre, at udviklingsbistanden udelukkende støtter op om offentlig kvalitetsuddannelse, også når pengene går igennem Verdensbanken.

Selvom størstedelen af Verdensbankens støtte til uddannelsessektoren går til offentlig uddannelse, finansierer Banken desværre også markedsorienterede offentligt-private partnerskaber gennem International Development Association (IDA). Og International Finance Corporation (IFC) har voldsomt øget støtten til private profitskoler over det sidste årti.

Indenfor det sidste år har Europa-Parlamentet, Global Partnership for Education (med dansk støtte), FNs særlige rapporteur for retten til uddannelse, FNs menneskerettighedsråd og andre klart taget afstand fra, at bistand bruges til at finansiere profitskoler. Dette er den helt rigtige retning.

Kommerciel uddannelse underminerer de fattigstes adgang til uddannelse. Når firmaer skal tjene penge på uddannelse, sparer de hvor de kan (selv på helt uundværlige ting som uddannede lærere og et relevant curriculum) og de opkræver ofte skolepenge, hvilket forhindrer at de fattigste børn får adgang til uddannelse. Særligt piger og børn med handikap er i risiko for ikke at komme i skole, når forældre ender med at skulle vælge imellem hvilket af deres børn, de har råd til at sende i skole.

I forbindelse med IDA19 replenishment processen, og særligt ved Verdensbankens årsmøder i næste uge, skal Danmark beslutte ikke bare hvor stor en andel af bistanden man vil bruge gennem Verdensbanken, men også under hvilke betingelser.

Vi vil derfor opfordre dig og Danmark til at tage klar og tydelig stilling til at bistand til uddannelse skal gå til gratis, offentlig uddannelse og at den under ingen omstændigheder må gå til profit-skoler eller kommerciel uddannelse.

Med venlig hilsen

Anders Bondo Christensen, Formand for Danmarks Lærerforening

Johan Hedegaard Jørgensen, Formand for Danske Studerendes Fællesråd

Kristian Weise, Generalsekretær Oxfam IBIS

Åbent brev til Udviklingsminister Rasmus Prehn