Forside / Nyheder / 9 ud af 10 fattige lande må se langt efter vacciner
Artikel

9 ud af 10 fattige lande må se langt efter vacciner

20.12.2020

67 af verdens fattigste lande vil i bedste fald kunne vaccinere hver tiende mod Covid-19 i 2021. Til gengæld har rige lande på forhånd sikret sig doser til at vaccinere hele deres befolkning næsten tre gange i år. Det påpeger nye tal fra Oxfam og vores partnere i det globale People's Alliance.

Samtidig kan vi se, at rige nationer, der repræsenterer mindre end 14 procent af verdens befolkning, har købt 53 procent af alle de mest lovende vacciner hidtil.

Organisationerne i People's Alliance, der ud over Oxfam blandt andet tæller Amnesty International, Frontline AIDS og Global Justice Now, der er en del af en alliance, har brugt data indsamlet af det videnskabelige informations- og analyseselskab Airfinity til at analysere de tilbud, der blev udført mellem lande og de otte førende vaccinekandidater.

De fandt, at 67 lande risikerer at blive fuldstændig efterladt, mens rige lande bevæger sig ud af pandemien. Fem af de 67 - Kenya, Myanmar, Nigeria, Pakistan og Ukraine - har registreret næsten 1,5 millioner smittetilfælde.

Anna Marriott, Oxfams sundhedspolitiske leder, siger: ”Ingen bør forhindres i at få en livreddende vaccine på grund af det land, de bor i, eller mængden af ​​penge i lommen. Men medmindre noget ændrer sig dramatisk, vil milliarder af mennesker over hele verden ikke modtage en sikker og effektiv vaccine mod COVID-19 i de kommende år.”

Heidi Chow fra Global Justice Now siger:
”Alle medicinalvirksomheder og forskningsinstitutioner, der arbejder med en vaccine, bør dele videnskaben, den teknologiske know-how og intellektuelle ejendom bag deres vaccine, så der kan produceres nok sikre og effektive doser. Regeringer skal også sikre, at menneskeliv sættes før profit.”

Pfizer/BioNTech, Moderna og Astra Zeneca er de tre vacciner, der er godkendt til brug i Europa. Indtil videre er alle Modernas doser og 96 procent af Pfizer / BioNTech blevet opkøbt af rige lande. I velkommen kontrast har Oxford / AstraZeneca lovet at give 64 procent af deres doser til mennesker i udviklingslande. På trods af det kan de stadig højst nå 18 procent af verdens befolkning næste år. Desuden er Oxford / AstraZeneca-tilbud primært rettet mod store udviklingslande som Kina og Indien, mens de fleste udviklingslande ikke har kunnet lave aftaler men er nødt til at vente og at dele COVAX-puljen af ​​vacciner mellem dem.

Et eller få firmaer alene ikke kan håbe på at imødekomme hele verdens efterspørgsel. Kun åben deling af teknologi mellem vaccineproducenter kan gøre dette muligt. People's Vaccine Alliance opfordrer alle farmaceutiske virksomheder, der arbejder med COVID-19-vacciner, til åbent at dele deres teknologi og intellektuelle ejendomsret gennem Verdenssundhedsorganisationens, WHOs, COVID-19 Technology Access Pool, så milliarder flere doser kan fremstilles, og sikre og effektive vacciner kan være tilgængelige for alle, der har brug for dem.

Alliancen opfordrer også regeringer til at gøre alt, hvad der er i deres magt for at sikre, at COVID-19-vacciner gøres til et globalt offentligt gode - gratis for offentligheden, retfærdigt fordelt og baseret på behov. Et første skridt ville være at støtte Sydafrika og Indiens forslag til Verdenshandelsorganisationsrådet i denne uge om at give afkald på intellektuelle ejendomsrettigheder til COVID-19-vacciner, test og behandlinger, indtil alle er beskyttet. Steve Cockburn, Amnesty Internationals chef for økonomisk og social retfærdighed, sagde:

”Hamstring af vacciner underminerer den globale indsats for at sikre, at alle overalt kan beskyttes mod COVID-19. Rige lande har klare menneskerettighedsforpligtelser ikke kun for at afstå fra handlinger, der kan skade adgangen til vacciner andre steder, men også for at samarbejde og yde hjælp til lande, der har brug for det. ”Ved at opkøbe langt størstedelen af ​​verdens vaccineforsyning overtræder rige lande deres menneskerettighedsforpligtelser. I stedet for ved at arbejde med andre for at dele viden og opskalere udbuddet kunne de hjælpe med at bringe den globale COVID-19-krise til ophør. ”

Vaccinerne udviklet af AstraZeneca / Oxford, Moderna og Pfizer / BioNTech har modtaget mere end 5 milliarder dollars i offentlig finansiering, som alliancen sagde placerede et ansvar for dem til at handle i den globale offentlige interesse. Dr. Mohga Kamal Yanni, fra Peo