Forside / Nyheder / 20.000 danske elever arbejdede for unge i Guatemala
Artikel

20.000 danske elever arbejdede for unge i Guatemala

09.11.2016

Af Simon Ankjærgaard

Marie Kierstein Nielsen (i midten til venstre) og Mie Kofoed (i midten til højre) fra Aurehøj Gymnasium arbejdede på dagsværksdagen 2. november i år. Her er de sammen med Jeaneth Corrales Lazo (til venstre) og Anna Maria Libby fra Oxfam IBIS i Guatemala.
Marie Kierstein Nielsen (i midten til venstre) og Mie Kofoed (i midten til højre) fra Aurehøj Gymnasium arbejdede på dagsværksdagen 2. november i år. Her er de sammen med Jeaneth Corrales Lazo (til venstre) og Anna Maria Libby fra Oxfam IBIS i Guatemala.
Foto : Lotte Ærsøe

Nogle fjernede tyggegummi i Rundetårn, andre lavede juledekorationer i Tivoli. Andre igen rev blade i haver eller underholdt med sang og musik i gågader landet over. Onsdag 2. november blev den årlige Operation Dagsværk-dag afviklet, og i denne omgang går de indsamlede midler til Oxfam IBIS’ projekt i Guatemala

Ved at tage en dag ud af deres uddannelse, har Danmarks unge været med til at støtte, at flere tusinde unge guatemalanere får nemmere adgang til netop uddannelse og bedre jobmuligheder. Det er nødvendigt i et land, der er fattigt, og hvor manglende fremtidsmuligheder får tusindvis af fattige mennesker til at tage ud på en lang og farlig rejse nordpå mod USA. Og lykkes de med at nå helt frem, venter der en lige så svær og rå tid i kampen om at få job og penge i USA.

”Som det er nu, forlader 120.000 mennesker hvert år Guatemala i håbet om en lysere fremtid et andet sted. Flertallet tilhører Guatemalas oprindelige befolkning, og det er oftest unge mennesker, hvis hverdag er præget af vold, diskrimination og ekstrem ulighed. De lever i fattigdom, uden uddannelse og uden håb om at kunne få et job. Derfor vælger mange at tage den farlige rejse til Mexico og videre til USA i menneskesmuglernes hænder. Med de indsamlede penge vil vi skabe uddannelsesmuligheder, job og politisk indflydelse for de unge mayaer, så de kan skabe en attraktiv fremtid i deres eget land,” siger Misha Wolsgaard-Iversen, programkoordinator for Oxfam IBIS.

Ud over at skabe uddannelsestilbud og støtte til at komme i arbejde eller starte egen virksomhed vil de unge mayaer lære at organisere sig bedre, så de gennem kampagner og fortalervirksomhed bliver i stand til at skabe et pres på arbejdsgivere, uddannelsesinstitutioner, kommuner og regeringen til at forbedre deres politik over for de unge.

De unge guatemalanere vil blive opfodret til at føre an og lede vejen mod en bedre fremtid i Guatemala.

I løbet af foråret vil vi have det endelige overblik over, hvor mange penge, der blev samlet ind i forbindelse med Operations Dagsværk.

Du kan læse meget mere om vores projekt – og om dagsværkdagen – på Operation Dagsværks hjemmeside