Wing schools baner vejen for de mindste i Ghana

27. feb 2014
Af
Lene Lyck Festersen

Over 10.000 landsbybørn går nu i skole i Gusheigu og Karaga-distrikterne. De havde tidligere ikke nogen mulighed for at komme i skole, fordi afstanden til den nærmeste skole var for stor. Det har et ACE-projekt lavet om på.

Alliance for Change in Education - sådan hedder den alliance, som sammen med en række partnere i Ghana startede projektet med wing schools tilbage i 2007. Hele 56 landsbyskoler er nu oprettet i yderområderne af Gusheigu og Karaga-distrikterne, og det har givet børn på 6-9 år mulighed for at gå i skole. Hvis man tæller eleverne for både wing schools og public schools sammen, er Gusheigu-distriktet gået fra at have 9.163 skolebørn til hele 32.015 - og tendensen er den samme i Karaga.   

Dygtige lærere giver god uddannelse

IBIS Ghana fortæller i det seneste nyhedsbrev om årsagerne til projektets succes. Først og fremmest drejer det sig om at sikre kvaliteten i undervisningen ved at uddanne lokale lærere. Undervisningen på de lokale wing schools varetages nemlig af beboere fra området, der ikke nødvendigvis har tidligere erfaring som lærer, men kvalificerer sig til jobbet gennem programmet: Untrained Teachers Diploma in Basic Education.

På nuværende tidspunkt er 40 lokale lærere blevet uddannet, og der er 160 flere dimittender på vej i år. For at vurdere udbyttet af de lokale lærers undervisning har man foretaget en test af tilfældigt udvalgte tredje klasser. Her viste det sig, at over 75 % af klassens elever havde lært at læse og skrive!

Samme projekt i et nyt distrikt

Gusheigu- og Karaga-distrikterne kan nu selv håndtere skolerne i samarbejde med de lokale partnere, så ACE-projektet rykker videre til East Gonja-distriktet, som også ligger i det nordlige Ghana. Her venter ifølge en analyse 9.600 børn, som ikke går i skole og som også behøver wing schools og lokale lærere.