Nej til omskæring

19. dec 2011
Af
Rikke Bruntse Dahl

I Sierra Leone har mange børn, især piger, brug for støtte til at få bedre forhold både i skolen og hjemme. Det hjælper IBIS og vores partnerorganisationer med, og i den første uge af december kom 22 piger på 14-15 år derfor på pigelejr i byen Makeni.Her lærte de blandt andet om deres rettigheder.

Hovedformålene med lejren var at give pigerne mulighed for at opleve en verden uden for landsbyen, at deltage i aktiviteter, som styrker deres selvtillid og evne til at være en del af en gruppe, og ikke mindst at give dem en basisviden omkring deres rettigheder som børn og senere som kvinder.

En myriade af negative udfordringer

Da antallet af piger, som dropper ud af grundskolen i Sierra Leone, er høj, har mange ikke den viden og selvtillid, der skal til for at kræve deres rettigheder og opnå deres drømme. Mange piger i Sierra Leone bliver hver dag konfronteret med en myriade af negative udfordringer, fra mobning og sex-chikane til omskæring og tvunget, tidligt ægteskab.

Det, pigerne lærer på lejren, kommer også veninderne hjemme i landsbyerne til gode.
Marty Koroma på 15 år forklarede, at når hun kommer tilbage til sin skole, vil hun fortælle de andre piger, at hun har lært om loven, som forbyder omskæring af piger under 18 år og unge kvinders ret til selv at bestemme, om man vil omskæres eller ej, efter de er fyldt 18 år.

Ifølge Margaret Jenkins, køn- og ligestillingskordinator hos IBIS i Sierra Leone, er omskæring af meget unge piger stadig et stort problem i Sierra Leone.
”Pigerne her lærer, at man som barn har visse rettigheder. At kunne sige ’nej’ til at blive omskåret er en af dem”, siger hun

Vi har også brug for drengene

I samarbejde med den lokale partnerorganisation ’50/50’ har IBIS i Sierra Leone også etableret 10 skoleklubber, som har til formål at fremme ligestilling fra en tidlig alder gennem teater.

Ideen er, at en lille gruppe af piger og drenge – halvt af hvert køn, eller flere piger end drenge – sammen med en lærer udvikler et teaterstykke, som tager udgangspunkt i Sierra Leones nærmest ukendte ligestillingslov, som blandt andet forbyder vold mod kvinder. Teaterstykket opfører de så for hele skolen og ude i lokalsamfundet på markeder og andre offentlige steder.

Sahr Kongor, programarbejder i ’50/50’, forklarer, at det er vigtigt at involvere både piger og drenge i klubberne, da det jo er det, ligestilling handler om.
”Siden vi begyndte at arbejde med ligestilling, og især omkring vold mod kvinder, er drengenes opførsel over for pigerne i skolerne blevet markant bedre,” siger han.

Folk lytter til teater

Der er fem piger og fem drenge i teaterklubben fra Ansarul skolen i Kono. Bintu Kamara på 14 år fortæller hvorfor, hun har valgt at være med i klubben:
”Jeg er medlem på vegne af mit køn. Vold mod kvinder er et stort problem i mit lokalsamfund, og når vi bruger teater til at vise, at det er forkert, så lytter folk.”

Alle de unge, spirende skuespillere er enige om, at de ønsker sig en fremtid, hvor piger kan føle sig trygge i skolen og hvor kvinder er ligestillet og ikke behøver frygte vold i hjemmet.

Nogle af pengene fra Danmarks Indsamlingen 2010 er gået til at støtte den lokale organisation 50/50, som står for teaterklubberne.

Foto: Rikke Bruntse Dahl