Verdens Bedste Nyheder er tilbage

15. aug 2011
Af
Ane Lützhøft

En ny oplysningskampagne skal fortælle danskerne positive historier fra verdens u-lande. For gode nyheder er der heldigvis mange af, selv om de fleste ikke tror det.

Mandag blev årets udgave af Verdens Bedste Nyheder, der skal sprede det glade budskab, at FN’s 2015-mål går bedre, end de fleste tror, skudt i gang. Oplysningskampagnen vil i august og september rulle over landet med positive nyheder på alt lige fra DSB-tog til frugtkurve på 3.000 danske arbejdspladser til store bannere på Udenrigsministeriets bygninger.

IBIS bidrager bl.a. med historien om landsbyen Mandiri i Ghana, hvor Dosi, en lille IBIS-støttet organisation for mennesker, der lever med HIV, i samarbejde med en lokal NGO har formået at skabe ikke mindre end en seksuel revolution. Gennem oplysning om hiv og sex er hiv-relaterede dødsfald faldet fra et om ugen til et hvert halve år i det lille samfund.

Og denne historie er heldigvis blot en af mange positive historier på vej til danskerne, som generelt er temmelig skeptiske overfor udviklingsarbejdet. Ifølge Folkekirkens Nødhjælp tror kun hver fjerde dansker på, at der sker fremskridt i kampen mod fattigdom.

Frugt til alle

VBN-kampagnen så dagens lys for et år siden, hvor morgenfriske danskere på trafikknudepunkter over det ganske land den 10. september blev tilbudt morgenmad og en særudgave af MetroXpress, indeholdende verdens bedste nyheder. I år vil der ske noget lignende. 9. september kan du nemlig i ca. 90 byer landet over møde ngo’er og politikere, der uddeler aviser og frugt, som skal ses som et symbol på de overraskende og ”forfriskende” nyheder.

I alt cirka 3000 frivillige går på gaden, og vil du møde IBIS’ udsendte, skal du lægge vejen forbi Sankt Hans Torv i København i de tidlige morgentimer eller dukke op på Brøndby Stadion om aftenen, hvor TOMS og IBIS er til fodboldkamp for at uddele flyers og chokolade .

Stor opbakning

VBN er en anderledes oplysningskampagne, lanceret af 70 danske udviklingsorganisationer (heriblandt IBIS), FN og Danida. Kampagnen støttes af cirka 50 danske erhvervspartnere, politikere og ministre fra hele det politiske landskab. En af disse er udviklingsminister Søren Pind, der siger:

”Der er brug for Verdens Bedste Nyheder til at fortælle om resultaterne af det langsigtede udviklingssamarbejde. Det er vigtigt at minde om, at der altså også sker fremskridt midt i al nøden. Indsatsen for at hjælpe er ikke spildt. Ser man aktuelt på hungersnøden på Afrikas Horn kan man f.eks. se, at tørkeramte områder som Kenya og Etiopien, hvor udviklingssamarbejdet har fungeret, er bedre rustet til at modstå sultkatastrofer.”

 

Fakta om Verdens Bedste Nyheder

VBN-kampagnen sætter fokus på fremskridtene i udviklingslandene og skal udbrede kendskabet til FN’s otte 2015-mål, også kaldet millennium-målene. 189 landes regeringschefer har tilsluttet sig milennium-målene, som opstiller målsætninger for, hvor langt verden skal være nået med bekæmpelse af fattigdom i 2015. De otte mål omhandler fattigdom, uddannelse, ligestilling, børnedødelighed, mødredødelighed, sygdomme, bæredygtigt miljø og globalt partnerskab. Verden Bedste Nyheder skal ikke blot fortælle om de gode nyheder, men også om at der stadig er brug for en stor indsats, hvis alle mennesker i verden skal leve et liv uden nød. Det kræver opbakning til FN’ 2015 Mål. 

Læs mere om VBN på http://www.verdensbedstenyheder.dk/ Her kan du selv melde dig til uddelingen den 9. september, og du kan læse årets gode nyheder fra ngo’erne, få en frisk status over, hvordan det går det med at nå de otte 2015-mål samt deltage i en quiz med en spændende præmie. Facebook: www.facebook.com/VerdensBedsteNyheder.