Verdens Bedste Morgenfest gjorde Rådhuspladsen glad

11. sep 2015
Af
Christine Hyldal

Verden er ikke håbløs. Vi lever længere og bedre, og det blev fejret med en fest, da Verdens Bedste Nyheder blev delt ud med et stykke chokolade til travle morgentrafikanter fredag morgen.

Video: Eno Krogh

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) ser morgenfrisk ud. Det samme gør Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, selv om hun kun har sovet i nogle få timer. Hun deltog nemlig i en debat om flygtninge og migranter i DR sent aftenen før - men selv om folk flygter fra krig og fattigdom i verden, er der faktisk noget at fejre denne fredag morgen klokken syv, hvor Verdens Bedste Nyheder i samarbejde med IBIS, Roskilde Festival og musikkollektivet Footwork holder morgenfest på Rådhuspladsen.

Dansk Industri, Danske Studerendes Fællesråd og Coop er også på pletten for at sprede de glade budskaber. De deler alle Verdens Bedste Nyheder-aviser og chokolade ud fra Toms og Coop ud til de forbipasserende.

      Fakta

  • Verdens Bedste Nyheder er en nyhedskampagne, der formidler fremskridt og positive resultater fra udviklingslandene.
  • Verdens Bedste Nyheder bygger på et samarbejde mellem FN, Danida og over 100 danske udviklingsorganisationer.

For verden er ikke håbløs. For eksempel lever folk længere i ni ud af 10 lande, og fire ud af fem kan i dag læse og skrive.

"Når jeg hører det, så bliver jeg glad. Vi er nået langt på 15 år, og i 2000 troede jeg det var rimelig urealistiske målsætninger," siger Kristian Jensen.

Johanne Schmidt-Nielsen stemmer i:

"Man kan meget hurtigt blive ramt af håbløshed - især lige nu med den flygtningesituation, som verden er i. Derfor er det ekstremt vigtigt at huske hinanden på, at det virker at handle. Derfor kan vi heller ikke tillade os at give op, for man kan forandre og skabe resultater for millioner af mennesker, hvis man vælger det. Det er vanvittig vigtigt at få kommunikeret ud, for at håbløshed ikke bliver til passivitiet".

Der er ikke engang alkohol

I dette lille hjørne af verden, som Rådhuspladsen er, er situationen det modsatte af håbløs. Solens morgenstråler lyser ned på de mange dansende, bassen fra Footworks dj's slår som en puls, og folk smiler til hinanden.    

"Jeg har aldrig oplevet sådan noget her før. Jeg har boet mange steder, men det her er helt fantastisk. Tænk, her er ikke engang alkohol," siger Mariko Sugita, som er studerende og fra Japan.

 
Mariko Sugita (tv) og Victoria Remezkova skåler i kaffe. Foto: Lotte Ærsøe

Kort fra hende danser Josefine Esrup.

"Når jeg kommer på arbejde lige om lidt, skal jeg til møde. Det bliver et herregodt møde," griner hun og danser videre.

Men ude i verden er der også håb. Antallet af mennesker, som har mere end fire dollar at leve for om dagen, er næsten tredoblet mellem 1991 og 2015, viser tal fra den Internationale Arbejdsorganisation. Selv om fire dollar ikke er meget, er det et betydeligt ryk i levestandard i forhold til ekstrem fattigdom. Ifølge Verdensbanken er det ekstrem fattigom at leve for under 1,25 dollar om dagen.

Verden er ikke helt af lave

Og det er vigtigt at fortælle den slags nyheder, mener Marie Gad, der er chefkonsulent i Dansk Industri (DI), som har støttet Verdens Bedste Nyheder siden begyndelsen i 2010.

"DI har stor interesse i at fortælle om alt det, der går godt. I forhold til virksomheder er det ærgerligt, hvis billedet af verdens tilstand bliver forvrænget, og det lyder som om, der ingen muligheder er i den tredje verden," siger hun.

Laura Kofod vil også gerne fejre, at verden trods alt ikke er helt af lave. Hun er næstformand i Danske Studerendes Fællesråd, og hun fremhæver især ét punkt.

"Vi vil især gerne fejre, at mange flere får en god uddannelse. Samtidig står vi her også for at gøre opmærksom på, at det generelt er værdifuldt og vigtigt at investere i uddannelse – både her i Danmark og i resten af verden," siger Laura Kofod.

På Rådhuspladsen begynder de dansende at samle deres tasker op og bevæge sig hen imod cykler og busser. Klokken nærmer sig ni. Nogle skal i skole, andre skal på arbejde. Om to uger sætter verdens ledere kurs mod til FN, hvor de skal vedtage de 17 nye Verdensmål. Verdensmålene er blevet til efter flere år med forhandlinger og høringer med ngo'er, erhvervsliv og almindelige borgere. Det er den måske mest ambitiøse plan i menneskehedens historie og en køreplan for de næste 15 år. Målene er blandt andet afskaffe fattigdom, mindske ulighed og sørge for at alle børn får en god uddannelse.

Se nogle af festdeltagernes billeder herunder.