Vagn Berthelsen og Claus Meyer tættere på boliviansk madskole

19. sep 2011
Af
Christina Smedegaard Jensen

Programmet var stramt for madentreprenøren Claus Meyer og IBIS’ generalsekretær Vagn Berthelsen, da de i begyndelsen af september var i den bolivianske storby La Paz for at komme et skridt tættere åbningen af den madskole, som IBIS og Meyer skyder i gang i 2012.

Claus Meyer og Vagn Berthelsen lod sig hverken stoppe af søvnmangel, jetlag eller højdesyge, da de i begyndelsen af september besøgte det fattige Andesland Bolivia. Formålet med besøget var at tage de næste skridt i forberedelserne til det uddannelsesprojekt, som IBIS i samarbejde med Claus Meyer laver i Bolivia.

Planen er at kombinere en madskole med en restaurant for at tilbyde udsatte unge en uddannelse, og samtidig skal projektet være med til at revolutionere og dermed højne landets madkultur.

Kun få timer efter deres ankomst satte de to danskere kursen mod borgmesterkontoret i La Paz. Samarbejdet med borgmesterkontoret er essentielt, da kommunens økonomiske støtte gør det muligt for en gruppe unge bolivianere fra særligt hårde kår at deltage i et forberedende basiskursus, der skal gøre dem klar til at stå i lære i den restaurant, IBIS og Claus Meyer åbner i La Paz i 2012.

Deltagerne i basiskurset er indianske unge, der kommer fra fattige kvarterer i den bolivianske storby

Et stærkt match

Claus Meyer, der blandt andet står bag det Nye Nordiske Køkken og dermed revolutionen af de nordiske madtraditioner, håber på at kunne reformere det bolivianske køkken og omdanne det til en succes på niveau med det Nye Nordiske Køkken.

Men han understreger, at han ikke kan gøre det alene. Et tæt samarbejde med de lokale producenter er for eksempel utroligt vigtigt. Her kommer IBIS ind i billedet med mangeårig erfaring i at tilrettelægge uddannelsesprojekter i udviklingslande og med et indgående kendskab til Bolivia. Derudover har IBIS i næsten 30 år samarbejdet med de oprindelige folk i Bolivia og de organisationer, der repræsenterer dem.

Vagn Berthelsen mener, at samarbejdet er ideelt.

”Claus og hans folk, de kan mad, og de kan hele restaurationsverdenen. På IBIS kan vi uddannelse, og vi kan Bolivia, så jeg tror på, at det er et stærkt match, vi laver her, og det er i hvert fald sjovt og spændende,” siger han.

Et helt nyt liv

Det er essentielt for madskolen og restaurantens succes, at det bolivianske folk føler ejerskab over projektet, og dermed tager det "Nye Bolivianske Køkken" til sig – også i hverdagen. Det er derfor vigtigt at have en god kontakt til de unge mennesker, der i løbet af de næste tre måneder skal deltage i det forberedende basiskursus for senere hen at kunne komme i lære i restauranten og madskolen.

Claus Meyer besøgte sammen med Vagn Berthelsen nogle af de unge, som i løbet af få uger begynder forberedelserne til en uddannelse inden for gastronomien. De unges taknemmelighed og begejstring for projektet gjorde et stort indtryk på Claus Meyer.

”Det var meget rørende at mærke den glæde, vi blev mødt med. Når man holder foredrag i Horsens og siger, at man gerne vil ændre den danske madkultur, så siger de "ja det er da dejligt", og så griner de lidt. Men når man siger det hernede, så er de jo ved at græde, fordi det kan ændre deres liv – hvad kan man ønske sig mere?,” siger Claus Meyer om de unge bolivianere, som nu, for de flestes vedkommende, for første gang får muligheden for at uddanne sig.  

Fakta

I efteråret begynder 50 indianske unge på et tre måneder langt forberedende basiskursus, finansieret af kommunen i La Paz.
Planen er, at en stor del af disse unge kommer til at udgøre deltagerne på Madskolen i La Paz.
Madskolen åbner efter planen i begyndelsen af 2012, og den tilhørende restaurant åbner senere på året.
Projektet er et samarbejde mellem IBIS og Claus Meyers dertil oprettede fond, Melting Pot.