Unge skrotter skrald for skruer og skolebøger

28. jan 2015
Af
Kathrine Dahlsgaard

Enorm fattigdom og arbejdsløshed tvinger unge i Nicaragua fra uddannelse til et hårdt og trøstesløst liv i storbyens slum. Med midler fra Danmarks Indsamling vil IBIS uddanne unge i Mellemamerikas fattigste land, så de kan forsørge deres familie uden at slide helbred og drømme op i bunker af farligt affald.

I Nicaraguas hovedstad Managua bor Claudia i et lille træhus med sine forældre, tre søskende, sin ni måneder gamle datter Kenda, 11 øvrige familiemedlemmer og stakkevis af poser fyldt af skrald, som familien lever af at rengøre og sælge. Iført klipklapper sorterer Claudia aflagt elektronik, plastik, madrester og skarpe metalgenstande med de bare næver. Flere beboere i Claudias kvarter har fået øjenskader og brændmærker af syrerester, og for nylig mistede hendes papfar Janior nær sit ene ben i en arbejdsulykke. Familien må nu kæmpe sig igennem endnu flere ildelugtende affaldsbunker med sveden piblende på panden. Nogle dage rækker anstrengelserne kun til ét måltid ris og bønner.

Claudia lukkede som 15-årig skolebøgerne i for at hjælpe familien med at samle skrald og passe sine søskende. I Nicaragua er over en fjerdedel af arbejdsstyrken mellem 15 og 24 år, og 44 procent af de unge har intet arbejde.

”Arbejdsløsheden og fattigdommen her er så stor, at mange unge må opgive deres uddannelse og drømme for at søge efter værdier i affaldet under elendige arbejdsforhold til stor fare for deres helbred. Derefter er de ofte bundet til skraldet, fordi de som uuddannede ingen alternative jobmuligheder har,” fortæller Evelyn Pinto, der er koordinator for IBIS uddannelsesprogram i Nicaragua.

Børn af samme fattigdom 

Overgreb og diskrimination er hverdagskost for mange af Nicaraguas piger, der står magtesløse over for såvel fysisk som psykisk vold. 73 procent af alle seksuelle overgreb i landet begås mod piger.

I Claudias kvarter er volden meget udbredt, og mange familier ledes af unge, enlige mødre. Med et barn er der endnu en mund at mætte, og vejen tilbage i skole synes desto stejlere. Det ved såvel Claudia som hendes mor Griselda.

“Min mor og jeg deler historie. Hun var 17 år, da jeg kom til verden. Ligesom jeg var hun alenemor og færdiggjorde derfor aldrig sin skolegang. Men ligheden skal stoppe her. Jeg drømmer om en teknisk uddannelse og et rigtigt arbejde, så min datter og jeg kan få et andet og bedre liv end kvinderne før os,” siger hun.

Uddannelse ud af skrald og uretfærdighed

IBIS vil gøre Claudias drøm gangbar ved at uddanne 1000 unge som hende og hjælpe dem på vej mod et værdigt arbejde. Med penge fra Danmarks Indsamling 2015 kan 600 unge drenge og piger få en erhvervsfaglig uddannelse med fokus på iværksætteri og jobskabelse inden for renovering af køleskabe, musikanlæg og motorcykler samt kunst skabt af genbrugsmateriale. Og 150 unge skal støttes til at færdiggøre deres skolegang, så de kan tage en videre uddannelse eller finde et arbejde.

Gennem oplysning, kunst og sportsaktiviteter vil IBIS desuden forebygge vold og sikre større ligestilling mellem kønnene. 400 unge skal deltage i workshops og aktiviter, der vil bryde med traditionelle kønsroller og give de unge redskaber til at forebygge vold mod kvinder.

Fakta om Latinamerikas næstfattigste land

  • 48 procent af Nicaraguas befolkning lever i fattigdom (for under 2 dollars om dagen), mens 17.2 procent er ekstremt fattige (llever for under 1,25 dollars om dagen)
  • 43 procent af Nicaraguas børn forlader skolen før de er fyldt 12 år.
  • 26 procent af alle graviditeter forekommer blandt piger mellem 15-19 år, størstedelen af pigerne har en kort eller ingen uddannelse.

(Kilder: CODENI, ILO)