Forside / Nyheder / Unge får et liv efter ebola
Artikel

Unge får et liv efter ebola

04.01.2016

Af Hanne Selnæs

Danmarks Indsamlingen 2016 - I hele Liberia var mange unge med til at oplyse om ebola for at forhindre sygdommen i at sprede sig. Nu vil de bekæmpe fattigdom i landets fattigste egne.
Danmarks Indsamlingen 2016 - I hele Liberia var mange unge med til at oplyse om ebola for at forhindre sygdommen i at sprede sig. Nu vil de bekæmpe fattigdom i landets fattigste egne.
Foto : Hanne Selnæs

Da ebola hærgede i Liberia i Vestafrika, var det primært de unge i landet, der trådte i karakter. De organiserede sig og tog kampen op. Nu er de klar til at samle kræfterne for uddannelse, job og politisk indflydelse helt ude i de små og fattige lokalsamfund.

Da hele samfundet blev lammet, bydele spærret af, skoler lukket og folk efterladt alene for at dø af ebola, var det primært borgerkrigsgenerationens børn, de unge uden færdig uddannelse, der tog fat, fremfor at give op og blive passive. De unge fandt sammen, tog ansvar og organiserede det hårde og livsfarlige arbejde med at forebygge og oplyse om ebola. Mange af dem fik her deres første stærke og positive erfaringer med at samarbejde og organisere sig, og så, hvilke forandringer det kan skabe. Det drive må ikke tabes på gulvet, men kan bruges til at bekæmpe fattigdom og ungdomsarbejdsløshed.

Bygger på de unges kampvilje

”Vi skal bygge på den erfaring og kampvilje, som sejren over ebola skabte i de unge,” siger Oxfam Danmarks landedirektør i Liberia Anne-Catherine Bajard om Oxfam Danmarks projekt.

Hun tilføjer, at fattigdom i Liberia i høj grad handler om manglende rettigheder som adgang til uddannelse og sundhed og om den sårbarhed og afhængighed af familie og andre, der følger med. Derfor går nogle af pengene fra dette års Danmarks Indsamling til at støtte to ungdomsnetværk, så de med en stærk røst kan repræsentere de unge, blive bedre til at støtte deres 30 lokale ungdomsgrupper og få lokal politisk kontrol og indflydelse, så budgetterne bruges på det de er tiltænkt og pengene ikke ender i de forkerte lommer.

Isolerede og fattige områder får støtte

Når Oxfam Danmark har valgt de to ungenetværk, YOCEL i Grand Gedeh amt og SYA i Sinoe amt, er det paradoksalt nok fordi, de to amter ikke blev så hårdt ramt af ebola. Blandt andet takket være de unges indsats, som var med til at begrænse spredningen. Nu ser det ud til, at de bliver straffet for det, da de fleste af ressourcerne til sundhed og økonomisk udvikling bliver rettet mod områder, der blev hårdest ramt af ebola.

Det kan umiddelbart give god mening, men problemet er, at netop Grand Gedeh og Sinoe i over 20 år har lidt under konflikter, samt fysisk og politisk isolation, og derfor er en meget fattig region. Støtten vil være med til at organisere 1500 medlemmer i 30 ungdomsgrupper og slagkraftige netværk. De vil få et sted at samles, computere og internetadgang, så de kan samle viden og kommunikere. De vil blive undervist i at dokumentere og analysere problemer og udfordringer og effektivt kommunikere, hvad borgerne i de to amter har ret til, og de vil lære at overvåge budgetter og bekæmpe korruption.

Det kan Oxfam Danmark gøre i Liberia

Liberia er et af verdens fattigste lande. På grund af et ringe sundhedssystem og et generelt meget lavt uddannelsesniveau blev Liberia hårdt ramt, da ebola ramte Vestafrika. Over 10.000 liberianere fik ebola, knap halvdelen af de smittede døde.

Med pengene fra Danmarks Indsamling vil Oxfam Danmark støtte landets unge og hjælpe dem til at gå forrest i kampen for job og for bedre uddannelse og sundhed til alle.

  • For 150 kroner kan Oxfam Danmark sørge for et kit til forebyggelse af ebola: En spand, et stykke håndsæbe, håndsprit, klorin og en lille dunk rengøringsmiddel. For 150 kroner kan Oxfam Danmark også finansiere 15 timers talk show i lokalradioen, som unge laver om uddannelse og lokaldemokrati.

  • For 50 kroner kan Oxfam Danmark give en pakke kunstigt hår og en paryk til en ung, der er ved at blive udlært til frisør. Eller Oxfam Danmark kan give en ungdomsforening en plastikstol til deres kontor.

  • For 25 kroner kan Oxfam Danmark give en ung mand eller kvinde et værktøjssæt, der består af en målestok, hammer, en lille pakke søm og et planke til brug for et tømrer-kursus, der kan føre til et job. For 25 kroner kan Oxfam Danmark også give en ung pige eller dreng et sæt med hårgelé, hårkur og shampoo til et frisør-kursus, der kan føre til en indtægt.

Om Danmarks Indsamling

  • Danmarks Indsamling er en fælles indsamling til fordel for udviklingslandene i Afrika, Asien og Latinamerika, som DR og 12 af Danmarks største humanitære organisationer står bag.

  • Organisationerne arbejder for at hjælpe landene ud af fattigdom, hjælpe de mest udsatte mennesker til en fremtid og fremme FNs udviklingsmål.

  • Danmarks Indsamling 2016 var 10. gang at indsamlingen blev afholdt.

  • Indtil nu har danskerne bidraget med mere end 770 millioner kroner og hjulpet mere end 7 millioner mennesker til en bedre tilværelse.

  • Se mere på www.danmarksindsamling.dk