Forside / Nyheder / U-landskalenderen hjælper børn i Burkina Faso
Artikel

U-landskalenderen hjælper børn i Burkina Faso

27.04.2016

Af Rikke Hovn Poulsen

Balguissa Simean (til venstre) er fra Burkina Faso. Hun er 7 år. Hun hjælper sin mor med arbejdet i guldminen. Hun finder guld og passer sin to-årige lillebror Abdul Rahuhi. Balguissa går indimellem i skole. Hendes mor håber, at datteren får en uddannelse.
Balguissa Simean (til venstre) er fra Burkina Faso. Hun er 7 år. Hun hjælper sin mor med arbejdet i guldminen. Hun finder guld og passer sin to-årige lillebror Abdul Rahuhi. Balguissa går indimellem i skole. Hendes mor håber, at datteren får en uddannelse.
Foto : Andy Hall, Oxfam

Overskuddet fra Børnenes U-landskalender går i 2017 til Oxfam Danmarks projekt mod børnearbejde i Burkina Faso

Hver gang en u-landskalender til december næste år kommer til at sprede glæde på et dansk børneværelse, vil den samtidig skabe glæde i Burkina Faso. Overskuddet fra kalenderen går nemlig til Oxfam Danmarks projekt i det vestafrikanske land, der vil hjælpe børnearbejdere ud af guldminerne og tilbage på skolebænken.

”Det er fantastisk, at vi med dette samarbejde kan hjælpe børnene i et af verdens fattigste lande. Med en uddannelse i rygsækken får de mulighed for at skabe en bedre fremtid – både for sig selv og deres land,” jubler generalsekretær i Oxfam Danmark Vagn Berthelsen.

70 procent af befolkningen i Burkina Faso er analfabeter, og landet har store problemer med konflikter, klimaforandringer og mange på ligestilling mellem mænd og kvinder. 40 procent af børnene mellem fem og 14 år må arbejde for at hjælpe deres familier til at overleve her og nu – og mange af dem i guldminerne. Men landets vej ud af fattigdom afhænger i høj grad af, om børnene får en uddannelse; om de lærer at læse, skrive og regne, og om de lærer om deres rettigheder til uddannelse, sundhed og et bæredygtigt liv.

”Børnene er Burkina Fasos guld. Hvis vi kan bidrage til, at de kommer i skole og bliver til bevidste borgere, er vi på rette spor i forhold til at løse nogle af de enorme problemer, som Vestafrika står i. Projektet vil bidrage til at bekæmpe fattigdom og ulighed og åbne op for, at befolkningen får lyst og evner til at udvikle deres samfund i stedet for at ende som fattigdomsflygtninge i Europa,” forklarer Vagn Berthelsen.

5.000 børn får hjælp

Overskuddet fra U-landskalenderen 2017 går helt konkret til at hjælpe 5.000 børn mellem 6-12 år fordelt på 25 folkeskoler i Yagha-provinsen, der er en af Burkina Fasos fattigste. Sammen med lokale partnere vil Oxfam Danmark give børnene en kvalitetsuddannelse af veluddannede lærere. De vil få mad på skolerne, hvilket vil være en kæmpestor hjælp for de fattige familiers økonomi. Og så vil vi arbejde på et mere strukturelt plan med at oplyse familier og samfund om, hvor vigtigt det er, at børnene kommer i skole.

Derudover vil Oxfam Danmark lære danske børn om forholdene i Burkina Faso. Skoler i hele Danmark får besøg af ambassadører, der selv har besøgt børnearbejdere i Burkina Faso.

”Vi glæder os meget til det oplysningsarbejde, der følger med U-landskalenderen. Danske børns viden om børnearbejde har stor betydning for bekæmpelsen af børnearbejde, både i Burkina Faso og globalt. Derfor er oplysningsindsatsen omkring emnet supervigtigt,” siger generalsekretær Vagn Berthelsen.