Tørke på Afrikas Horn

23. jul 2011
Af
Bent Jahns

Den alvorlige tørke på Afrikas Horn er ikke pludselig opstået, men har udviklet sig over de sidste 6 til 8 måneder med usædvanlige tørre perioder. En udvikling der tilskrives ændringer i de klimatiske forhold. Næsten 12 millioner mennesker i Kenya, Somalia og Etiopien er berørt af situationen.

Høsten forventes at blive forsinket, og vil være langt under det normale. Samtidig har tørken medført enorme tab af husdyr. De fleste har mistet hvert tredje dyr, og nogle steder er det langt over halvdelen af alle husdyr, der er bukket under og har efterladt familierne i en desperat situation. Kraftige stigninger i priserne på mad og andre fornødenheder er med til at gøre en allerede katastrofal situation endnu mere dramatisk.

I Somalia er over 3,5 mio. mennesker ramt af krisen, hvilket har medført en øget flygtningestrøm – mange drager mod flygtningelejren Dadaab i Kenya, som modtager mere end 1.000 nyankomne hver eneste dag. Lejren er allerede overfyldt, og der er snart fem gange så mange mennesker i lejren, som den er bygget til. Andre 100.000 mennesker er endt i flygtningelejen i Dolo Ado i Etiopien, ligesom Mogadishu og andre større byer i landet oplever en stor tilstrømning. 

I Etiopien er næsten 5 millioner mennesker ramt. Værst er det gået ud over landbrugsområderne i den sydlige del. I Kenya er anslået 2,5 millioner ramt af krisen, hertil kommer en stigende flygtningebefolkning fra Somalia. Landbrugsområderne er som i de andre lande hårdest ramt, men også de fattige i byerne sulter, fordi fødevarepriserne mange steder er tredoblet.

IBIS' partnere i Alliance 2015 gør sit for at hjælpe de desperate mennesker. Welthungerhilfe fokuserer sin støtte på nogle af de berørte regioner i Kenya, men støtter også Concern med at bringe mad og vand til de næsten 300.000 mennesker i Somalia, der er flygtet til hovedstaden Mogadishu. ACTED fokuserer sin indsats i Kenya og det sydlige Somalia, mens People In Need arbejder i de berørte regioner i Etiopien. Cesvi er aktive i Dadaab flygtningelejren i Kenya, Somaliland og til dels Central og Syd Somalia.