Tæt resultat i omstridt folkeafstemning i Ecuador

11. Maj 2011
Af
Jasper Johansen

Foreløbige resultater af lørdagens folkeafstemning i Ecuador tyder på, at præsident Correa har fået godkendt 8 af de 10 opstillede forslag. Landets 11 millioner stemmeberettigede borgere skulle tage stilling til spørgsmål om alt fra forbud mod gambling og tyrefægtning til reform af retssystemet og overvågning af massemedierne.

På forhånd var det forventet, at resultatet ville blive et klart ja. Men efter en hård nej-kampagne fra blandt andet CONAIE, paraplyorganisationen for landets oprindelige befolkning, blev resultatet meget tæt. Knap halvdelen af stemmerne er nu optalt og foreløbigt ser det ud til at at præsident Correa har fået ja til 8 af emnerne. Derimod har befolkningen sagt nej til to af de mest kontroversielle spørgsmål om henholdsvis retsreform og medie-overvågning.

Den oprindelige befolkning frygter magtudnyttelse

Ecuadors oprindelige befolkning har fra starten været imod præsidentens forslag til ændringer og har gennem CONAIE gennemført kampagnen ”10 veces No” (10 gange nej). Ifølge Arturo Cevallos, tidligere landekoordinator for IBIS i Ecuador, er modstanden til forslagene i bund og grund en afstandstagen til præsidenten selv.

Ifølge Arturo Cevallos vil det centralisere og koncentrere magten hos præsidenten i en sådan grad, at han i teorien kan omgå landets love omkring rettighederne til vand, jord, arbejde og minebrug, hvis ændringsforslagene gennemføres.

Mange frygter, at han vil udnytte magten til at begynde ”storstillede mineprojekter i de indfødte folks territorier, som dermed vil forurene vandet og jorden og ødelægge biodiversiteten og vores kultur” som CONAIE skriver i deres kampagnemateriale. Det har betydet, at Correas forslag er blevet nedstemt i provinser med størst oprindelig befolkning.

Nødvendig reform eller misbrug?

Den venstreorienterede præsident Rafael Correa stiller sig derimod uforstående overfor de kritiske røster. Han siger, at retsreformen er nødvendig for at bekæmpe systemets korruption og bureaukrati. Og overvågningen af medierne skal sikre, at befolkningen får information der er sand, verificeret og social ansvarlig.

Mange kritikere kalder det dog for cencur og brud på ytringsfriheden og frygter misbrug, da præsidenten tidligere har haft en del uoverensstemmelser med de private medier. Lige inden valget kaldte han medierne “de største modstandere af den folkelige revolution” som ”snyder og aldrig stopper med at lyve” skriver Noticias24, 30 april.

Fakta

IBIS har arbejdet med oprindelige folk i Ecuador siden 1991, men har netop lukket sit ecuadorianske landekontor. Arbejdet fortsætter i landet gennem det regionale program LAPI, som hovedsageligt fokuserer på problemer i kølvandet af udvindingsindustrien.