Sydsudans gadebørn - en barsk skæbne

18. Maj 2012
Af
Hanne Selnæs

I fire år har Jonatan Jerichow, 27 år, filmet mennesker og fattigdom i forbindelse med Danmarks Indsamlingen. I Sydsudan kom han tæt på de gadebørn, IBIS arbejder med i landet. Det blev et møde med en barsk virkelighed.

”Det er helt vildt kaotisk,” siger Jonatan Jerichow om stemningen i Sydsudans hovedstad. For med fredsaftale og uafhængighed ankommer tusindvis af nye flygtninge hver måned til Juba, som er eksploderet med flygtninge og gadebørn i en stor blanding.

”Alle råber på hjælp. Og der er ingen til at tage sig af dem,” siger Jonatan Jerichow, som under besøget mødte de gadebørn, IBIS vil hjælpe væk fra gaden og videre i livet.

Det sker med penge fra dette års Danmarks Indsamling. Børnene får tag over hovedet, en seng, mad og hjælp til at blive genforenet med deres familier, hvis de findes. Målet er også at få dem i skole eller give dem en uddannelse, så de kan skabe sig en indtægt.

Mange af de flygtninge, som fylder hovedstaden, er vendt hjem med drømmen om en bedre fremtid, men de befinder sig nu i en venteposition uden hverdag og stabilitet. Værst ser det ud for børnene.
”Det var meget hårdt. Jeg mødte gadebørn, som var flygtet sammen med deres familier, men var blevet væk fra deres forældre undervejs,” siger han.

Lim, overgreb og drømmen om en skolegang

Jonatan Jerichow er journalist og producer. I en alder af 27 år har han rejst i 17 lande i Afrika, hver gang for at dokumentere behovet for hjælp – eller følge op på resultaterne af Danmarks Indsamlingen. Men det er i Sydsudan blandt gadebørnene, at han har stiftet bekendtskab med de værste skæbner overhovedet.

”Hver dag skal gadebørnene finde et sted at sove. Nogle gange sover de på fortove foran lukkede butikker og bliver ofte udsat for overgreb fra voksne mænd. For gadebørn er der ikke forskel på dag og nat,” siger Jonatan Jerichow.

Gadebørnene ser man overalt i byen, men mest i de gader, hvor der er mange mekanikere, for her er let adgang til lim, som de sniffer. Det tager sulten. IBIS arbejder for at få børnene væk fra gaden og ind i en uddannelse.”

Det giver meget mening. For børn er børn, og de drømmer om det samme og kan lide det samme. Selv om de ikke har prøvet andet end at bo på gaden, så vil de alle sammen i skole. Det er drømmen – og at få et arbejde,” slutter Jonatan Jerichow, som håber, at han en dag får lov at møde børnene igen og dokumentere resultaterne af IBIS’ projekt i Sydsudan.

Tre oplevelser fra Jonatans rejser i Afrika har gjort særligt indtryk:

  • Mødet med gadebørnene i Sydsudan.
  • Oplevelsen af, at Danmarks Indsamlingen gør en forskel.
  • IBIS’ fritidshjem ”De Glade Børn” i udkanten af Mozambiques hovedstad.