Stop børnearbejde - Mediekonkurrence for skoler 2013

30. apr 2012
Af
Gry Saul

IBIS, Politiken og Ekstra Bladet samarbejder om ny konkurrence, som udfordrer alle landets skoleelever: Vælg et medie, grib fat om kraven på læsere, seere, lyttere og hjælp dem til at forstå, hvad børnearbejde faktisk gør ved de børn, det går ud over, og hvordan det fratager dem retten til at gå i skole.

Mohammed er 13 år og kan knapt skrive sit eget navn. Hver morgen reparerer han dæk med sin fætter Omaro i familiens container ved en hovedvej, der fører ind til den afrikanske by Monrovia i Liberia. Han får ingen penge.

Eliseu på 12 år fra Mozambique sælger små plasticposer med salt, sæbe og strimler af dækslanger på markedet fra morgen til aften, alle ugens dage.

Mohammed og Eliseu er blot to ud af millioner af børnearbejdere i verden. Vi ved godt, at de findes – men det kan være svært at forholde sig til.

Nu inviterer IBIS, Politiken og Ekstra Bladet landets skoleelever fra 6. til 10 klasse til at fortælle den uretfærdige historie om verdens 215 millioner børnearbejdere, så den trænger gennem mediernes lydmur med brag, der kan høres.

Det er op til eleverne, hvordan historien skal formidles. De kan vælge imellem at lave et nyhedssite eller en avis. Blogging, tv-klip, sociale medier og meget mere kan integreres. Eleverne vil blive hjulpet på vej, når konkurrencen løber af stablen i uge 9, 10, 11 eller 12 i 2013.

Eleverne får muligheden for at arbejde aktivt med de nye medier og blandt andet lave et nyhedssite. Men de kan også lave en rigtig, ”professionel” avis, som vil blive trykt i 1000 eksemplarer på rigtigt avispapir. IBIS glæder sig til at se, hvad eleverne får ud af konkurrencen.

Denne nye mediekonkurrence giver klassen mulighed for at vælge imellem fire uger, hvor de kan lave medieproduktet. Dette, kombineret med valgfriheden i forhold til, hvilket produkt, de vil lave, gør konkurrencen ret fleksibel i forhold til klassens skema og årsplan.

Målet er at lade eleverne leve sig ind i, og forsøge at beskrive, et liv langt fra deres egen hverdag i Danmark. Formidling kræver mere end noget andet indlevelse og forståelse. Det vil eleverne få, når de skal bruge de journalistiske genrer til at få fortalt historien om børnearbejde og de globale problemer, der knytter sig til det verdensomspændende problem.

Lærere, der tilmelder sig, vil senere modtage trykt og online publiceret materiale, som er lavet i et samarbejde mellem IBIS, Politiken og Ekstra Bladet.

Læs mere og tilmeld din klasse på www.ekstrabladet.dk/skole eller www.politiken.dk/skole

Læs mere om kampagnen på www.stopbornearbejde.dk

Fakta om børnearbejde

Børnearbejde koster hvert år mange liv og skader helbred hos børn verden over. Børnearbejde forhindrer millioner af børn i at få en uddannelse og dermed en bedre fremtid. Børnearbejde er med til at fastholde mennesker i fattigdom og forhindrer udviklingslande i at udvikle en bedre økonomi. Der findes i dag 215 millioner børnearbejdere i alderen 5 -17 år i verden.

Det reelle tal er sandsynligvis langt større.115 millioner børn er involveret i meget farligt og skadeligt børnearbejde. Børnearbejde skal ikke kun bekæmpes, fordi børn har krav på et børneliv, men også fordi deres forældre i stedet skal arbejde og få en bedre løn, end børnearbejdere får.

Børnearbejde er ikke en simpel problemstilling. Alle bærer vi et ansvar for problemet, både som forbrugere og virksomheder. Derfor bør vi alle være bevidste om, at vi skal være en del af løsningen. Det nytter at satse på retten til uddannelse. Hver gang et land investerer en dollar i uddannelse, får det pengene syv gange igen.

 

Foto: Tine Harden