Social uro lammer Bolivia – Morales mister opbakning

15. apr 2011
Af
Jasper Johansen

Igennem den senest uge har arbejdere i Bolivia været på gaderne for at opnå lønforhøjelse og for at vise utilfredshed med Evo Morales regering. Mens minearbejdere sprænger dynamit på gadehjørnerne, har præsident Evo Morales en rekordlav opbakning på kun 22 %

Demonstrerer med dynamit

Vejene i Bolivias større byer er spærret af, og de normalt smogfyldte gader er tomme for biler. Der er dog stadig masser af larm; gaderne er fyldte med demonstranter, der råber slagord og sprænger dynamitstænger i luften. Demonstranterne er hårde i retorikken med deres slagord mod regeringen: ”El socialismo del MAS, es capitalismo no más” (regeringspartiets socialisme er intet andet end kapitalisme) og “Si éste es el cambio, el cambio es una mierda” (hvis dette er forandringen, så er forandringen noget lort).

Konflikten har ulmet i et halvt år

Siden sidste uge har først minearbejdere, sidenhen andre fagforeninger og arbejdere kæmpet om opmærksomhed. De kræver blandt andet at få en lønforhøjelse gennemført. Regeringen har indtil videre kun accepteret en mindre stigning til udvalgte jobgrupper som politiet, skolelærere og militæret.

Konflikten har ulmet siden slutningen af 2010, da regeringen udstedte et dekret med en voldsom stigning i benzinpriserne. Det medførte landsdækkende protester, da det havde stor betydning for en gennemsnitlig boliviansk familieøkonomi. Efter få dage med voldsomme protester i gaderne trak regeringen dekretet tilbage.

Men skaden var sket. Private firmaer havde allerede sat priserne op, og der blev de. Staten havde samtidig lovet generelle lønforhøjelser på 20 %. Uden den ekstra fortjeneste på benzin, blev det droppet. Resultatet for bolivianske familier var højere omkostninger, uden at regeringen havde fået flere penge i kassen.

Evo Morales' popularitet falder

Bolivianere har en stærk tradition for at protestere mod alt, hvad de finder urimeligt. Det er derfor slet ikke utænkeligt, at de nuværende protester vil fortsætte lang tid endnu. Det hele afhænger af regeringen og præsident Evo Morales. Og han ved godt, hvad han er oppe imod. Ved siden af præsidentposten er han fortsat leder af coca-bøndernes fagforening. Inden han tiltrådte embedet, stod han i spidsen for store protester mod den tidligere regering.

Nu er han pludselig på den anden side af blokaderne. Og metoderne er stadig de samme: Vejblokader, strejker og marcher. Ved valget i december 2009 blev Evo Morales genvalgt med hele 64 % af stemmerne. I dag er billedet et andet. Ifølge en for nylig gennemført meningsmåling er hans popularitet her 16 måneder efter valget faldet til kun 22 %.

Der mangler klarhed om regeringens politik

David Choqueticlla, landekoordinator for IBIS i Bolivia, mener, at folk generelt er utilfredse med regeringens økonomiske politik:

“Regeringen har en diskurs, der ligger langt væk fra dens handlinger. Der mangler klarhed omkring dens politik. Desuden anerkender regeringen ikke, at protesterne har bred folkelig støtte. I stedet skyder de skylden på højrefløjen og de små 15 % af befolkningen, som er organiserede i fagforeninger”, siger David Choqueticlla.

IBIS' projekter ikke berørt

IBIS i Bolivia har kontor i La Paz, som de seneste dage har været lammet af demonstrationer. Situationen har endnu ikke direkte betydning for IBIS' arbejdet med projekterne i landet. Dog har flere medarbejdere problemer med at komme på arbejde, og det er for eksempel ikke muligt at afholde møder eller at tage på projektbesøg.