Forside / Nyheder / Så faldt dommen: Kæmpe skridt i kampen for retfærdighed i Guatemala
Artikel

Så faldt dommen: Kæmpe skridt i kampen for retfærdighed i Guatemala

29.02.2016

Af Bjarke Lindemann Jepsen

Kvinderne dækker deres ansigter til for ikke endnu en gang at blive ydmyget af deres overfaldsmænd.
Kvinderne dækker deres ansigter til for ikke endnu en gang at blive ydmyget af deres overfaldsmænd.
Foto : ECAP

15 mayakvinder har nu fået rettens ord for, at deres overgrebsmænd begik forbrydelser mod menneskeheden.

Højesteret i Guatemala har idømt to tidligere militærfolk 360 års fængsel for at myrde, voldtage og holde mayakvinder som sexslaver. Det skriver BBC. Dommen markerer en stor sejr for de mayakvinder, som IBIS har støttet i kampen for at få afdækket de utallige overgreb, der fandt sted under Guatemalas borgerkrig.

Læs ogsåGuatemala i historisk retsopgør

”Bag mayakvindernes tørklæder kunne man skimte de aldrende og fattige kvinder, der har dækket deres ansigter til for ikke endnu en gang at blive ydmyget af deres overfaldsmænd. Eller af et samfund, der virker til at foretrække, at de er usynlige, så man ikke behøver grave ned i fortidens grusomheder,” fortæller IBIS’ landedirektør i Guatemala, Ana María Méndez Libby.

Vil hellere glemme

Hun forklarer, at de 15 kvinder nu i mere end 20 dage har genlevet og fortalt om de systematiske overgreb. Det har nu endelig ført til, at de to tidligere militærmænd er dømt for forbrydelser mod menneskeheden.

”Det er stort. Men det er vigtigt at huske, at disse modige kvinder allerede var vindere, før dommen blev afsagt,” siger Ana María Méndez Libby og henviser til, at kvinderne allerede tog et kæmpe første skridt, da de stod frem og indledte opgøret med rædslerne fra en borgerkrig, som mange hellere vil glemme.

Vis din støtte

IBIS' partnere i Guatemala opfordrer til, at  hele verden bakker op om kvinderne fra Sepur Zarco i deres kamp for retfærdighed. Vis din støtte ved at synes godt om Juicio Sepur Zarco på facebook.

Du kan også støtte IBIS' arbejde for menneskerettigheder. Sms tryghed til 1220 og giv 150 kroner til arbejdet for en mere retfærdig verden

”Der er stadig lang vej. I forbindelse med sagen har vi på de sociale medier set racismens og diskriminationens værste ansigt. Og det er tydeligt, at Guatemala er meget langt fra at anerkende alt det, som skete under borgerkrigen – og endnu længere fra at opnå forsoning og fremskridt. Men det er jo heldigvis det, der er målet med retsopgøret,” forklarer landedirektøren.

Fortsat støtte sikrer fokus på overgreb

I 2009 blev alliancen Opgør med stilheden dannet med støtte fra IBIS og med det formål at bakke op om de kvinder, der oplevede overgreb under borgerkrigen. Alliancen arbejder strategisk med at sikre, at de systematiske overgreb på kvinder fra oprindelige befolkningsgrupper kommer frem – blandt andet i retssager.

“Jeg er glad for, at vi stadig at støtte fra den svenske regering til at fortsætte at støtte kampen for retfærdighed for kvinderne, og at vi med FLOW-programmet (nyt Program, der skal bekæmpe vold mod kvinder og øge kvinders indflydelse, red.) kan komme endnu længere i kampen mod seksuelt slaveri,” siger Ana María Méndez Libby.