Robin Hood slog til mod Danske Bank

17. mar 2011
Af
Jens Mattias Clausen

Mandag 13. marts gik startskuddet til Robin Hood Kampagnen. Den nye kampagne er et samarbejde mellem en lang række organisationer, der kæmper for at få indført en skat på 0,05 procent på finansielle transaktioner. Skatten er minimal, men den vil gøre en verden til forskel. 

Forleden hoppede Robin Hood og hans gæve svende på deres jernheste og satte kursen mod Prins Johns mørke borg, der i dagens anledning mindede mistænkeligt meget om Danske Banks hovedsæde. Formålet var at afkræve Danske Bank en lille skærv til fattige både her og i u-landene.

På trods af, at Robin Hood-banden var svært bevæbnet med buer, grønne filthatte og højt humør i deres jagt på en lille procentdel af bankens enorme omsæting, lykkedes det desværre ikke vores helte at få sat de behandskede kløer i mere end et par fastelavnsboller.

Begivenheden foran Danske Bank var det officielle startskud på den nye danske Robin Hood Kampagne, som IBIS står bag sammen med en række andre danske organisationer. Kampagnen går kort sagt ud på, at der skal pålægges en skat på 0,05 procent på alle finansielle transaktioner.

Den finansielle sektor bærer en del af skylden for den nuværende økonomiske krise. Nu er det tid til, at de betaler deres del af regningen. Såfremt skatten bliver implementeret på globalt plan, kan den indbringe helt op til 3.500 milliarder kroner årligt. Disse penge kan dels bruges til at bekæmpe klimaforandringer og fattigdom i u-landene, dels til at sikre velfærdssystemerne i de vestlige lande.

Kampagnen opererer med en fordelingsnøgle, der hedder 50 procent til u-landene og 50 procent til i-landene. Derudover er der den væsentlige sidegevinst, at skatten formentlig også vil lægge en dæmper på de værste spekulationer, der har en negativ indflydelse på realøkonomien.

Grib chancen nu

Muligheden for en Robin Hood skat har aldrig været større end den er nu. Frankrig har sat emnet på dagsordenen i G20, mens Europa-Kommissionen har lovet en redegørelse om emnet til sommer. Senest har Europa-Parlamentet vedtaget en resolution, der kræver, at EU om nødvendigt går enegang og implementerer skatten i Europa, mens Tyskland har luftet muligheden for en koalition af villige lande til at gå forrest.

I dette gunstige politiske klima er den danske Robin Hood Kampagne opstået som en del af en global bevægelse, der dækker over 20 lande.

IBIS vil således arbejde hårdt for, at Robin Hood skatten bliver til virkelighed, så der kan skaffes penge til udvikling og bekæmpelse af klimaforandringer i ulandene. På nuværende tidspunkt bliver udviklingsbistanden skåret overalt i verden, mens FN’s 2015 fattigdoms-mål er langt fra at blive indfriet. Med en Robin Hood skat kan der frigøres afgørende midler til at vende udviklingen.