Postkortaktion kræver skolegang til alle

26. apr 2012
Af
Hanne Selnæs

Der blev rappet om børn i Liberia, quizzet om børnearbejde og skrevet postkort til politikerne, da IBIS torsdag holdt aktionsdag på Christiansborg Slotsplads. 4938 hjemmelavede postkort blev det til i ugens løb.

Foto: Lotte Ærsøe

På lange rød-hvide snore langs de tykke slotsmure hang de fleste af de knap 5000 hjemmeproducerede postkort, som IBIS har modtaget fra elever over hele landet.

Postkort fulde af indtrængende opfordringer til folketingspolitikerne om at sende alle børn i verden i skole. Fra himlen dryppede regnen lystigt imens og på pladsen var elever fra otte skoler i godt humør.

Et af de mange fine postkort viste en tegning af en glad afrikansk pige, som gerne vil i skole, men hendes mor siger nej, hun skal hjælpe hende hjemme. Hverdagen for mange piger i Afrika.

På den anden side af kortet, skrev Fenja Walther Mortensen, pigen bag tegningen, derfor denne hilsen til de danske folketingspolitikere:  "Alle børn har ret til at komme i skole, hvad nu hvis du ikke kom i skole, hvordan vil du så have det?"

Det havde udviklingsminister Christian Friis Bach et klart svar på i sin tale til børnene på pladsen: ”Jeg var aldrig blevet politiker, hvis jeg ikke selv havde gået i skole," lød det fra ham.

Jacob fra 4.a fra Parkvejsskolen, som også var på pladsen, var dog alligevel lidt skeptisk, når det gælder politikernes lydhørhed: ”Måske lytter politikerne. Men kun hvis de gider."

Udviklingsministeren gad godt lytte. Både til børnenes veldrejede rapnumre og oplæsning af postkort fra scenen. "Jeg synes, det er en rigtig fin aktion, I har lavet, og jeg er glad for alle de postkort, jeg har fået,” sagde han, mens regnen langsomt fik nogle af de fint ophængte postkort til at gå i opløsning og glide ned mod de våde brosten.

I ly under teltdug quizzede elever om børnearbejde, malede fine masker ogproducerede legetøj af skrald - og skrev flere postkort til politikerne.

”Ved at hænge elevernes postkort på en tørresnor rundt om Christiansborg, kan politikerne ikke undgå at se, hvad danske skolebørn mener om sagen. Det strammer alvorligt til, hvis de sidste 67 millioner børn skal i skole inden 2015. Så politikerne må tage sig sammen og gøre en ihærdig indsats nu,” sagde Helle Gudmandsen, kampagnekoordinator på Hele Verden i Skole.

Et par glade numre fra den veloplagte sanger Barbara Moleko blev det også til fra scenen på den store aktionsdag.

Før eventen på Christiansborg var der i samme uge lignende aktionsdage i både Aalborg og Aarhus. Og i 108 lande over resten af verden. For Hele Verden i Skole-kampagnen er en del af en global kampagne for uddannelse for alle.