Penge til at få børn væk fra gaden

10. feb 2012
Af
Hanne Selnæs

IBIS kan nu for alvor tage fat på arbejdet med at få gadebørn i Sydsudan væk fra det barske liv på gaden. Takket være Danmarks Indsamlingen fredag går over tre millioner kroner til arbejdet med gadebørnene.

De bor på gaden. Sover på markedet om natten, under borde som om dagen bruges til at sælge frugt og grønt eller brugt tøj. Forhutlede og lasede forsøger de at overleve sammen og hver for sig.

De er børn, flest drenge, som er flygtet fra overgreb, svære sociale forhold eller ind til hovedstaden fra en fattig nomadefamilie, som på grund af fattigdom ikke længere kan tage sig af deres børn.

1.200 børn får nu hjælp

Foto: Peter Hjort

Efter dette års vellykkede Danmarks Indsamling regner IBIS med at kunne hjælpe over 1200 gadebørn til et bedre liv over de næste par år. Fredag lykkedes det nemlig ihærdige efterskoleelever, virksomheder, tv-seere, dagplejemødre, pensionister og skolebørn at nå op på et samlet beløb på hele 87 mio kr, da indsamlingen kulminerede med et stort tv-show på DR1.

Temaet for årets indsamling var ”Børn på flugt” og IBIS’ projekt handler netop om børn, der flygter til byen i jagten på et bedre liv.

Halvdelen af Afrikas flygtninge er i Sudan

I Afrikas nyeste land Sydsudan præger flugt nemlig stadig mange menneskers hverdag. FN anslår, at 10 millioner mennesker i Afrika syd for Sahara er på flugt. Halvdelen af dem befinder sig i Sudan, og 50 procent af dem alle er børn.

I den østlige del af Sydsudan er op mod 80.000 mennesker lige nu på flugt fra interne og etniske uroligheder. I hovedstaden Juba er det fattigdom og manglende omsorg, men også sommetider overgreb, der driver børnene på flugt hjemmefra.

Gadebørn får et trygt tilholdssted

Det nye IBIS-projekt vil først og fremmest give de udsatte gadebørn mulighed for et trygt sted, de kan søge tilflugt til, når hverdagen og chikanen bliver for voldsom. Et tilholdssted, hvor de kan overnatte uden at frygte overgreb fra voksne eller at blive smidt i fængslet af politiet.

Her skal der også være mulighed for, at de kan få hjælp til behandling af sygdomme og adgang til en uformel uddannelse, så de bliver bedre i stand til at tage vare på sig selv og hinanden.

Drømmer om hverdag med familie og skole

Målet er i de fleste tilfælde at få børnene genforenet med deres familier og få dem i skole. Men som børnene selv siger, kan det kun ske, hvis deres forældre også bliver hjulpet.

De mindre børn vil gerne tilbage til deres familier – og drømmer om en hverdag med forældre, søskende og skolegang – mens teenagebørnene hellere vil have hjælp til en håndværksmæssig uddannelse, som kan gøre dem økonomisk uafhængige og i stand til at klare sig selv.

En bedre fremtid for svigtede børn

”Danmarks Indsamlingen og danskerne kan med de store indsamlinger ikke løse alle verdens problemer med fattigdom, nød og elendighed. Men vi kan med en klog og langsigtet tilrettelæggelse af udviklingsarbejdet være med til at gøre en stor og afgørende forskel for mange udsatte børn og voksne i verden,” siger Mette Müller, forkvinde i IBIS.

”I IBIS ved vi, at omsorg, uddannelse og rettigheder er vejen frem, også for gadebørn, og at vi med det nye projekt kan forbedre ikke kun den umiddelbare hverdag, men også fremtiden for de mange svigtede piger og drenge, som i dag lever på gaden i Sydsudan,” slutter Mette Müller.