Partner-voxpop fra Bolivia

01. nov 2012
Af
Kathrine Dalsgaard

Mød Luz Giménez fra IBIS partnerorganisation Fundación Machaqa i Bolivia.

Hvad arbejder din organisation med?

I Bolivia har elever af indiansk oprindelse traditionelt set haft svært ved at følge med i undervisningen, der udelukkende er foregået på spansk, som de ikke taler hjemmefra. Vi arbejder for at give de unge i San Andrés og Jesús de Machaqa en tosproget, interkulturel uddannelse, som tager udgangspunkt i deres sprog, kultur og verdensbillede.

Hvor hørte du første gang om IBIS?

Jeg mødte IBIS for første gang i et netværk for interkulturel, tosproget uddannelse, og jeg fandt hurtigt ud af, at Fundación Machaqa og IBIS har et fælles mål: at forbedre Bolivias uddannelsessystem, så det tager hensyn til landets mange forskellige kulturelle identiteter.

Hvorfor arbejder Fundación Machaqa sammen med IBIS?

Vi samarbejder med IBIS, fordi vi deler idealer og drømme. Vi drømmer om et bedre og mere solidarisk samfund, der respekterer Bolivias forskellige kulturer og sprog.

Hvilken forskel har I gjort?

Før vi begyndte vores uddannelsesprojekt, spurgte vi en gruppe børn om deres fremtidsdrømme. De fortalte tøvende, at de ville være chauører eller reparere dæk. Nogle få sagde, at de gerne ville være politimænd eller lærere. Efter de havde fulgt uddannelsesprogrammet, spurgte vi dem igen. De fortalte entusiastisk, at de ville gå på universitetet for at udvikle deres lokalsamfund. Nogle ville være ingeniører, og andre ville arbejde for at forbedre og transformere landbruget. Kort sagt giver vores arbejde Bolivias børn mulighed for at turde drømme.

Hvad drømmer du om, I har nået om 10 år?

Jeg drømmer om at møde børn i San Andrés og Jesús de Machaqa, som er stolte over, hvem de er, og som værdsætter og respekterer folk med andre sprog og kulturer. Jeg drømmer om at møde børn, som kan læse og skrive. Børn som kan forstå, fortolke og formidle deres virkelighed. Som har lyst til at arbejde for deres lokalsamfund, og som samtidig er ivrige efter at lære om verden uden for Bolivia.

Hvis du kunne ændre én ting i Bolivia, hvad skulle det så være?

Jeg ville styrke den demokratiske deltagelse, så man ikke skal have en speciel farve eller etnicitet for at være bolivianer. Men at alle Bolivias forskellige folk derimod kan være med til at bestemme, hvordan deres land skal se ud og fungere.

Fakta

Fundación Machaqa arbejder med tosproget interkulturel uddannelse i den fattige Machaqaprovins i Bolivia, hvor Hempelfonden gennem IBIS støtter den tosprogede uddannelse på 65 skoler.