Forside / Nyheder / Oxfams globale ambassadører
Artikel

Oxfams globale ambassadører

09.05.2016

Af Malene Aadal Bo

Et væld af kendte mennesker har kastet sig ind i kampen for en verden uden fattigdom ved at stille op som ambassadører for Oxfam. Mød seks af dem her

Helena Christensen

I 2009 rejste den danske supermodel og fotograf med Oxfam til sit mors fødeland, Peru, for med sit kamera at dokumentere den effekt, klimaforandringerne har på indbyggerne der. Hun samlede en del af billederne fra rejsen i udstillingen Meltdown, som hun siden er rejst verden rundt med. “Ligesom millioner af andre af verdens fattigste lever disse mennesker i forreste linje, hvor effekterne af klimaforandringerne rammer først og hårdest. De har bidraget minimalt til de forandringer, der sker, men de lider mest under resultatet. Vi er forpligtet til at hjælpe dem,” siger hun. I 2011 blev Helena Christensen talsperson for Oxfams GROW-kampagne, som forsøger at ændre den måde, verdens ressourcer som jord og mad bliver fordelt på. For nylig repræsenterede hun desuden Oxfam ved Dubais internationale  filmfestival, hvor hun var med til at samle næsten ti millioner kroner ind.

Annie Lennox

Det britiske popikon er nok mest kendt fra Eurythmics – men hun er også en anerkendt aktivist og har deltaget i en række af Oxfams kampagner. Især er hun optaget af kvinders rettigheder og kampen mod HIV/aids. Hun har blandt andet talt på Oxfams vegne til en stor FN-konference for at sikre alle adgang til HIV-medicin. “Jeg har set HIV og aids ødelægge ikke bare det enkelte menneske, men hele familier og samfund. Og jeg ved, at vi ikke kan bekæmpe fattigdom, hvis ikke vi først vinder kampen mod aids. Derfor arbejder jeg sammen med organisationer som Oxfam for at kræve, at ledere i både rige og fattige lande lever op til deres forpligtelser om at sikre ordentlige behandlingsmuligheder til alle, ikke mindst kvinder,” siger hun.

Angélique Kidjo

Den afrikanske sangerinde er en passioneret fortaler for Oxfam. For eksempel har hun stået i spidsen for 18 millioner mennesker fra hele verden, der havde skrevet under på et krav om, at WTO skulle indføre retfærdige regler for international handel. “Jeg støtter Oxfam, fordi de udfører et fantastisk vigtigt stykke humanitært arbejde og på samme tid viser og angriber de grundlæggende årsager til verdens fattigdom. Det er en ilter kampagneorganisation,” siger hun.

Coldplay

Det britiske band Coldplay har i ti år været nogle af Oxfams højst profilerede støtter – og i år er ingen undtagelse. Coldplay har inviteret Oxfam med på deres turné, så du kan møde vores frivillige til koncerterne i København 5. og 6. juli både før, under og efter koncerterne.
Coldplay har gennem årene især støttet Oxfams Make Trade Fairkampagne. Forsanger Chris Martin har blandt andet besøgt Haiti, Mexico og Ghana for at se konsekvenserne af de unfair handelsmuligheder, der låser verdens dårligst stillede mennesker fast i fattigdom.

Desmond Tutu

Vinder af Nobels fredspris og pensioneret ærkebiskop Desmond Tutu var i mange år ambassadør for Oxfam. Sydafrikaneren har skrevet utallige artikler om bistand, klimaforandringer og våbenkontrol. Han har støttet den store Make Poverty History-kampagne og Oxfams arbejde under G8-møder, hungersnøden i Darfur og generelt i forhold til sundhed og uddannelse. “Mange ledere og forretningsmænd er modstandere af forandring på grund af gamle vaner, ideologi eller for egen vindings skyld. Det er op til os – dig og mig – at presse dem til at forandre sig. Det gør vi ved at vælge fødevarer, der er produceret under retfærdige og bæredygtige vilkår, ved selv at reducere vores klimaaftryk og ved at gå sammen med organisationer som Oxfam og kræve forandring,” har han udtalt.

Kristin Davis

Stjernen fra Sex and the City har støttet Oxfams humanitære arbejde siden tsunamien i 2004. Som utrættelig forkæmper for udsatte kvinder har hun gjort opmærksom på Oxfams arbejde for HIV-smittede, kvinder på flugt og kvinder, der har været udsat for vold og overgreb. Hun har især gjort meget for at gøre opmærksom på den alt for høje mødredødelighed mange steder i verden.