Operation Dagsværk - sådan gik det

23. nov 2011
Af
Emilie Tranholm Larsen

Måske var du en af dem, der for to uger siden så store teenagere lave alt muligt andet, end de plejede. 9. november var de trukket i arbejdstøjet og puslede om S-togspassagerer, lugede ud i haven hos tv-madmor Camilla Plum, dansede zumba på gaden og slog adskillelige kvadratmeter græs.

Der var 23.000 af dem, og de gjorde det alt sammen for at samle penge ind til Operation Dagsværk og IBIS.

”Dagen gik over al forventning. Med op mod 23.000 arbejdende gymnasieelever håber vi på et indsamlingsresultat, der runder de syv millioner kroner,” siger talsmand for Operation Dagsværk Rane Forsting Hansen.

Kæmper for livet

De syv millioner kroner og mange arbejdstimer skal gå til at sikre uddannelse til unge, der bor i Perus regnskov. De lider under olieselskabers indtog i deres område og får deres levevilkår ødelagt, når olien foruener skoven og floden omkring dem.

Disse mennesker vil IBIS og Operation Dagsværk hjælpe ved at give børnene bedre skolegang og undervise unge og voksne i deres rettigheder, så de kan overleve som oprindeligt folk og bekæmpe olieforurening på deres territorier.

Et stort problem, som du kan se mere om i filmen "Law of the Jungle" og en vigtig sag, som gymnasieelever over hele landet brugte energi og kreativitet på at samle ind til.

Eleverne har arbejdet med alt fra vinduespudsning, havearbejde og Lego-konstruktioner til kartoffel og som spindoktor for udviklingsminister Christian Friis Bach. Andre var egne arbejdsgivere, og tog på gaden for at gøgle og spille musik for på den måde at samle penge ind og oplyse forbipasserende om projektet.

”Det har været vildt fedt at se, at så mange dagsværkere fyldte gadebilledet på dagsværkdagen. Og det var ikke kun i København, hvor jeg selv var. Fra hele landet var der meget positive tilbagemeldinger,” siger Rane Forsting Hansen.

Først kommer miljøagenterne

Pengene der blev samlet ind på dagsværk-dagen sørger for at IBIS og partnerorganisationerne kan starte projektet og arbejde med uddannelse af lokalbefolkningen i tre år. Derefter er det meningen, at lokale organisationer selv skal fortsætte arbejdet og bruge det de har lært på de tre år.

Til januar 2012 sættes projektet i gang, og Jette Luna, der er IBIS’ ansvarlige for implementeringen af dagsværk-projektet i Peru rejser til landet i midten af januar for at være med til at ansætte projektpersonale og møde de lokale samarbejdspartnere.

En af de første opgaver er arbejdet med er de 300 unge, der skal oplæres i at være miljøagenter og rapportere olieudslip. Derudover begynder IBIS at efteruddanne de lærere, der skal undervise børnene fra landsbyerne, så de bliver undervist på både spansk og deres lokale sprog.

”Det er et område, der trænger hårdt til udvikling. Pengene og projektet kommer til at meget stor betydning for de mennesker, der bor der, og for naturen omkring dem,” siger hun.

Operation Dagsværk er de danske gymnasieelevers egen udviklings- og solidaritetsorganisation.

I 26 år har de danske elever arbejdet på Dagsværk-dagen for at give unge i verdens fattigste lande en uddannelse.

Sidste år blev der indsamlet 6,5 millioner kroner til fordel for et uddannelsesprojekt i Burma.