Forside / Nyheder / Nye afsløringer om franske bankers brug af skattely
Artikel

Nye afsløringer om franske bankers brug af skattely

17.03.2016

Af Linda Gjaldbæk Hansen

skattely-foto-flicker-cc680x453.jpg
Foto : Adam Gerritsma CC BY-ND 2.0-licens

De franske banker gør i udstrakt grad brug af skattely for at øge deres profit. Det viser en ny rapport, der for første gang har gennemgået hvilken rolle, skattely har for den europæiske økonomi.

Der er stor forskel på produktivitet og skattebetalinger blandt skattely-lande og ikke skattely. I hvert fald oplyser de fem største franske banker, at de har tjent en tredjedel af deres internationale overskud – knap fem milliarder euro – i lande, der er kendte skattely. Luxembourg alene står for 11 procent af det beløb.

Samtidig oplyser de samme banker, at de blot betaler omkring en femtedel af deres skat for bankvirksomhed i skattely-landene, hvilket svarer til 825 millioner euro. Det viser en ny rapport fra Oxfam France, der har gennemgået regnskaberne for de fem største franske banker; BNP Paribas, Groupe BPCE, Société Générale, Crédit Agricole og Crédit Mutuel-CIC.

Rapporten viser også, at der stadig – sammenlignet med lignende tal fra 2014 – er et enormt højt antal datterselskaber i skattely – faktisk helt op til en tredjedel.

Stor effektivitet

”Det er tankevækkende, at bankernes aktiviteter i skattely er helt op til er 60% mere rentable end i resten af verden. I andre tilfælde findes der datterselskaber i skattely, der øjensynligt kan fungere helt uden medarbejdere. Det peger i retning af, at det er selskaber uden egentlig aktivitet, der primært er etableret af skattetekniske årsager ,” siger Lars Koch, der er international chef hos IBIS.

Rapporten viser vigtigheden af, at EU har etableret ’land-for-land rapportering’ for bankerne. Formålet med land-for-land-rapportering er netop at få multinationale selskaber – her banker – til at opgive nøgletal i deres regnskaber for hvert af de lande, de har aktiviteter i. Tallene kan vise, om det rapporterede overskud og skattebetalingerne hænger sammen med dér, hvor den økonomiske aktivitet finder sted – eksempelvis i form af omsætning, antal medarbejdere med mere.

”Rapporten bringer en hel myriade af ny information op til overfladen. Men det er stadig IBIS’ ønske, at afrapporteringen skal forbedres, så det bliver lettere for både borgere, forbrugere, journalister og skattemyndighederne – både i OECD og i udviklingslande – at forstå de multinationale selskabers regnskaber. Og så skal den her type lovgivning udvides til at dække alle sektorer, ikke kun den finansielle,” siger Lars Koch.

Medarbejdere i skattely-lande er ifølge rapporten 2,6 gange så produktive som i andre lande. En medarbejder fra Groupe BPCE i Irland sikrer alene 1,8 millioner euro om året, hvilket er hele 31 gange mere end den gennemsnitlige medarbejder i de andre lande, hvor Groupe BPCE ellers driver bankvirksomhed.

Gennemsnitligt viser rapporten, at der er 2,6 gange færre medarbejdere i skattely-lande. Og i hele 34 tilfælde er der selskaber, hvor der slet ingen medarbejdere er; som for eksempel Bermuda, Cypern, Cayman Islands, Isle of Man og Malta. I nogle tilfælde har bankerne oplyst, at medarbejderne reelt sidder i USA.