Ny krise i Vestafrika

17. mar 2011
Af
Lotte Ærsøe

I skyggen af store folkelige oprør i Nordafrika udspiller der sig en anden humanitær krise i Vestafrika.

Siden et omstridt præsidentvalg i det vestafrikanske land Elfenbenskysten har sendt kandidaternes fodfolk på krigsstien, er 400 mennesker blevet dræbt, ca. 300.000 er på flugt inde i landet, og mindst 70.000 er flygtet til nabolandet Liberia.

I følge FN er der alene de sidste par uger flygtet omkring 30.000 desperate mennesker over grænsen til Liberia. Mange drives på flugt af frygt for seksuelle overgreb og tvangsrekruttering af soldater til støtte for de to præsidentkandidater.

Flygtninge og lokalbefolkning i samme båd

Flygtningene møder stor velvillighed hos lokalbefolkningen, når de ankommer til de liberianske landsbyer langs grænsen. Mange af de lokale beboere har selv været på flugt under borgerkrigen i Liberia og ved hvad det vil sige at måtte rykke alt op med rode og flygte over hals og hoved.

Men Liberia er ikke et ressourcestærkt land. Alle slås selv med eftervirkningerne af den brutale borgerkrig, og landsbybefolkningerne i grænseområdet er nogle af verdens fattigste mennesker. De mangler i forvejen rent vand, toiletter, skoler og klinikker.

Klar til at hjælpe

FN har med den danske FN-chef i Liberia, Ellen Margrethe Løj, i spidsen udsendt en appel om støtte til at huse og brødføde de mange desperate flygtning, så det ikke udvikler sig til en regulær katastrofe.

IBIS i Liberia har en række uddannelsesprojekter i de sydøstlige grænseområder ind mod Elfenbenskysten. ”De distrikter, IBIS arbejder i, er ikke så påvirket af situationen endnu, og vi er stadigvæk i stand til at fortsætte med vores arbejde,” fortæller Rosalind Hanson-Alp, IBIS’ landeansvarlige i Liberia, og fortsætter: “Men vi er i løbende kontakt med FN og de andre større organisationer i området inklusiv vores Alliance2015 partnere, så vi kan træde til, hvis det bliver nødvendigt.”