Nu skal du høre en spændende historie

17. feb 2012
Af
Dorthe Nielsen

Hvad kan få børn til at læse og lærere til at juble og samtidig bringe den lidt mere af verden ind i de danske klasselokaler? Det kan LæseRaketten 2012, som netop nu er på vej til de danske skoleelever.

I 2011 modtog IBIS, som den første udviklingsorganisation nogensinde, Stinusprisen fra Danmarks Lærerforening. Prisen går til et undervisningsmateriale eller en person, som i særlig grad har bidraget til folkeskolens udvikling.

”LæseRaketten kombinerer det globale med det nationale perspektiv, og det, synes vi, er helt genialt. Eleverne lærer at betragte sig selv som borgere med et globalt medansvar.”

Sådan lød begrundelsen fra lærerforeningens formand, Anders Bondo Christensen. Samtidig fremhævede han det særlige fokus på alle børns ret til en uddannelse, som hele IBIS’ skolekampagne bygger på.

Sæt fart på skolen

Årets LæseRaket er netop nu på vej ud til skolerne, og du kan smuglæse den her. I år går den til Liberia, som er et af verdens fattigste lande. Landet har været igennem en 14 år lang borgerkrig, som medførte omfattende ødelæggelser. Først i 2003 blev der fred i landet.
Også skoler blev ødelagt under borgerkrigen, og for mange børn blev skolegang umulig.

Det betyder, at Liberia er et land, hvor hver tredje indbygger aldrig har gået i skole, og over halvdelen af landets befolkning er analfabeter.

Det projekt, som vi sætter særligt fokus på i år, hedder derfor ”Sæt fart på skolen” og fokuserer på større børn, der i særlige hurtigtgående klasser gennemgår seks års pensum på tre år. På den måde kan de indhente de spildte skoleår og komme videre med deres liv.

Ud over LæseRaketten er børns ret til uddannelse på dagsordnen på aktionsdagene i uge 17. Her inviteres alle danske skoleelever til at være med til at fortælle politikerne om vigtigheden af, at alle børn kommer i skole. ”Hæng dine meninger til tørre” er dagens slogan, og eleverne kan skrive og tegne postkort med opfordringer til verdens beslutningstagere.

Hele Verden i Skole

Er navnet på IBIS´ oplysningskampagne til elever i folkeskolen. Siden 2003 er LæseRaketten udkommet hvert år med portrætter af børn og unge fra Afrika eller Latinamerika og spændende historier skrevet af danske forfattere. Til bogen er knyttet et læremateriale og en hjemmeside med masser af opgaver, artikler, temaer, billeder, film og meget mere. Kampagnen arrangerer også en aktionsdag og giver eleverne mulighed for at lave deres egen indsamling.

Hele Verden i Skole er den danske del af Global Campaign for Education, som er en international kampagne. Hvert år deltager mere end otte millioner børn i 120 lande. Det er kampagnens mål, at regeringer holder deres løfte til verdens børn og sikrer, at alle børn får adgang til gratis skolegang inden 2015.