Forside / Nyheder / Nu bærer de unge mødre fremtiden
Artikel

Nu bærer de unge mødre fremtiden

04.01.2016

Af Claudia Pujol Rosenlund

Maria Elsa er en af mange guatemalanske piger, der hvert år udsættes for overgreb. Med penge fra Danmarks Indsamling 2014 har IBIS været i stand til at hjælpe piger som hende.
Maria Elsa er en af mange guatemalanske piger, der hvert år udsættes for overgreb. Med penge fra Danmarks Indsamling 2014 har IBIS været i stand til at hjælpe piger som hende.
Foto : Steffen Stubager

I Guatemala er der behov for ligestilling, lovændringer og latex. Med pengene fra DanmarksIndsamlingen 2014 har IBIS udbredt uddannelse, prævention og rådgivning til unge mødre og mayaer, så de selv kan skabe sig en bedre, mere ligeværdig fremtid.

Som misbrugt alenemor på helt ned til 13 år, fattig og manglende adgang til skole, har mayapigerne alle odds imod sig. Men som alle andre piger, har de drømme om fremtiden. Derfor har IBIS skabt en unik alliance mellem familier, sundhedsmyndigheder og skoler i Guatemalas højland, så pigerne lærer at stå på egne ben og bliver rustet til at gå fremtiden i møde som kvinder.

Projektet har indtil nu klædt 3480 unge maya-piger og drenge på som forandringsagenter i otte kommuner i Quetzaltenango og El Quiché provinsen. De mobiliserer andre unge, og skaber bevidsthed i lokalsamfundene, i hjemmene og i skoler om emner som graviditet, voldtægt, kvinders rettigheder - og mænds ansvar. 147 jordemødre har været en del af processen, og 152 lærere har medvirket til øget åbenhed om emnet i skolerne.

Gennem kampagner i radio, TV, gadeteater og debatmøder, er det lykkedes at nå ud til flere end 23.000 mennesker med tabubelagte emner som prævention, kvinders ligeværd, incest og hvordan man tackler vold.

Behov for seksuel revolution

Fænomenet med børnemødre er taget til i det seneste år. I en machodomineret kultur, hvor incest, seksuelt misbrug og vold mod kvinder er normen, er en langsigtet indsats for inklusion, ligestilling og uddannelse helt afgørende. Heldigvis tages problematikken nu op i medierne på nationalt plan, fordi flere piger og kvinder faktisk anmelder de seksuelle overgreb, og myndighederne er blevet bedre til at håndtere sagerne.

Projektet vurderes at have haft en indvirkning på ovenstående. Især i de otte kommuner hvor redskaberne har været et solidt skole-hjem samarbejde, samarbejde mellem partnerne og lokalsamfundet og gennem kampagner i de lokale medier.

Mødregrupper gir’ selvtillid og sammenhold

Særligt et initiativ har været en stor succes: Mødregrupper som vi kender dem fra Danmark. 146 børnemødre og teenagere har i dem fået rådgivning om ernæring og hjælp til at formulere egne livsprojekter og kompetencer. De 61 mest engagerede piger har desuden modtaget legater til at videreuddanne sig.

Maria Elsa* er 15 år. Hun blev bortført af en fyr i byen og indespærret som hus- og sexslave i fire måneder. Nu er hun alenemor til sin voldtægtsmands barn. Hun har ni søskende og ingen uddannelse. Hun udstråler en vis skrøbelighed men også styrke, når hun siger:
”For første gang tror jeg nu på mig selv, og får hjælp til at nå de mål, jeg sætter mig. Jeg bliver en bedre mor, og har lyst til at leve videre for at give mit barn nogle bedre muligheder.”

Med projektet er der gjort meget for fremtidens unge kvinder i denne ekstremt fattige del af Guatemala. Især en partner har opnået så gode resultater, at projektet forventes at blive udbredt til et par andre kommuner i provinsen, ligesom det er planen at videreudvikle projektet med økonomiske initiativer, kooperativer og ”sundhedspromotører”.

(*)Opdigtet navn, IBIS kender pigens rigtige navn.

Fakta

  • Guatemala er Latinamerikas mest ulige land. Størstedelen af de unge mødre er oprindelige mayaere, som udgør ca halvdelen af landets 15 millioner indbyggere.

  • Abort er forbudt i Guatemala. Ægteskab er tilladt fra 14 år og op.

  • Knap 5 procent af mayapigerne har adgang til præventionsmidler.

  • Mødredødeligheden er blandt de højeste i verden med 139 dødsfald per 100.000 levendefødte.

  • Vold og incest mod kvinder er udbredt og strafbart.

  • IBIS har arbejdet i Guatemala siden 1990.