Forside / Nyheder / Norge skruer op for uddannelse til flygtningebørn – hvad gør Danmark?
Artikel

Norge skruer op for uddannelse til flygtningebørn – hvad gør Danmark?

10.05.2016

Af Marie Hovgaard Bennedsen

Børn på flugt har for alvor brug for den læring og tryghed, som skolegang kan give.
Børn på flugt har for alvor brug for den læring og tryghed, som skolegang kan give.
Foto : Pablo Tosco, Oxfam

Mens den danske regering har skåret milliarder i udviklingsbistand og uddannelse, har Norge valgt at gå i den stik modsatte retning.

“Støtte til uddannelse i krisesituationer er vigtigere end nogensinde før.” Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra den norske udenrigsminister Børge Brende. Vores naboland har netop indgået en 3-årig aftale med Red Barnet, der skal sikre skolegang til børn og unge i krisesituationer.

Aftalen indebærer, at Red Barnet årligt modtager 14 millioner norske kroner til at opbygge viden og ekspertise om uddannelse i krisesituationer. Og det er blot den seneste af flere aftaler, hvor Norge skruer op for støtten til uddannelse, blandt andet i Syrien og Irak.

Det er ellers kun et år siden, at statsminister Erna Solberg meddelte, at Norge over de næste fire år vil donere 10 milliarder norske kroner til Syrien og dets nabolande. Det er et beløb, der med de seneste udmeldinger er blevet skruet op.

Afgørende at sikre uddannelse i krisesituationer

Det er ifølge udenrigsminister Børge Brende afgørende for børnene og deres hjemlands fremtid at sikre uddannelser.

“Det er vigtigt, fordi skolegang giver børn og unge bedre beskyttelse i krisesituationer og sikrer, at næste generation tilegner sig de ressourcer og færdigheder, der er nødvendige for på sigt at kunne bidrage til en positiv udvikling af landet”, forklarer han i pressemeddelelsen.

I en tid hvor omkring 33 millioner børn er uden adgang til skole på grund af krig og konflikter, er der i høj grad brug for, at andre lande følger trop og anerkender vigtigheden af uddannelse. Helle Gudmandsen, der er uddannelseskampagneleder hos IBIS mener derfor, at Danmark bør gå i Norges fodspor og tage uddannelse i krisesituationer alvorligt.

”Danmark besluttede på sidste års finanslov at skære 75 procent på udviklingsbistanden til uddannelse. Der er 58 millioner børn på verdensplan, der ikke går i skole. 33 millioner af dem bor i kriseramte lande. Nedskæringer på uddannelse lige nu kan vist kaldes historisk dårlig timing,” siger Helle Gudmandsen.

I dag bruges under 2 procent af verdens samlede nødhjælp på uddannelse.

IBIS opfordrer alle til at skrive under på brevet til Kristian Jensen, når han og verdens ledere i slutningen af maj mødes til verdenshistoriens første humanitære topmøde, World Humanitarian Summit for at aftale, hvor mange penge der skal gå til uddannelse af børn og unge på flugt.

Læs hele den engelske pressemeddelelse om Norges aftale med Red Barnet