Nicaraguas valg præget af ureglmæssigheder

08. nov 2011
Af
Per Bergholdt Jensen

Daniel Ortega og sandinisterne fik en historisk valgsejr med over 60 procent af stemmerne, og de kan nu ændre Nicaraguas forfatning egenhændigt. Valgmissionerne fra EU og Organisationen af Amerikanske Stater, samt lokale organisationer melder om omfattende uregelmæssigheder, og oppositionen vil ikke anerkende resultatet.

Nicaraguas højesteret og valgråd banede vejen for Daniel Ortegas anden periode i træk som præsident. Her propaganderer en vejpæl for Ortega. Foto: Per Bergholdt Jensen

Daniel Ortega blev søndag den 6. november genvalgt som præsident i Nicaragua med over 60 procent af stemmerne i et valg, der har været præget af kontroverser, idet Ortegas kandidatur er i strid med landets forfatning.

Valgresultatet er blevet modtaget med jubel af sandinisterne i Nicaragua, mens både oppositionspartier og forskellige demokratiorganisationer melder om uregelmæssigheder.

EU: Fælder og uigennemsigtighed

Lederen af EU’s valgobservation i Nicaragua, Luis Yañez, udtalte på en pressekonference søndag aften i Managua, at valgprocessen var mærket af mangel på gennemsigtighed.

Yañez sagde endvidere, at han ikke forstod, hvorfor det nationale valgråd (CSE) havde anbragt ”så mange forhindringer, så megen uigennemsigtighed og så mange fælder i en valgproces, der burde være ren og gennemsigtig.”

”Jeg ville have ønsket, at det havde været nemmere for de politiske aktører, såvel med hensyn til udlevering af identitetskort [til vælgerne], som akkreditering af valgtilforordnede [fra partierne] og akkreditering af de nationale valgobservationer,” uddybede Yañez. Mindst 10 observatørhold fra EU missionen blev forment adgang til valgstederne, herunder Yañez selv.

Lederen af valgmissionen fra Organisationen af Amerikanske Stater (OAS), Dante Caputo, beklagede sig ligeledes over, at OAS’ observatører blev ’begrænset’ i deres arbejde, idet de blev forment adgang i 20 procent af tilfældene, hvilket vil sige 10 ud af 52 besøgte valgsteder. Efter at have indgivet en klage til CSE blev problemerne dog løst efterfølgende i de fleste tilfælde.

Oppositionsleder: Valgresultat ikke folkets vilje

Lederen af det liberale parti PLI, Fabio Gadea, som var oppositionens topkandidat udtalte på en pressekonference mandag den 7. november, at ”valgprocessen havde været spoleret fra starten af valgrådet”.

Gadea påpegede, at valgrådet både havde deltaget i valgsvindlen ved kommunevalgene i 2008 og havde anerkendt Ortegas kandidatur i strid med forfatningen.

Gadea udtalte endvidere, at ”nicaraguanerne ikke har haft mulighed for at udøve deres demokratiske rettigheder”, og at PLI ”ikke kan acceptere resultaterne, som ikke afspejler folkets vilje, men derimod det øverste valgråds vilje.”

Den tidligere præsident og lederen af det liberale part PLC, Arnoldo Alemán, anerkender heller ikke sandinisternes sejr, som han mener er udtryk for "svindel".

FSLN: ”Vi vil arbejde for konsensus”

Sandinisternes talsmand, Edwin Castro, udtalte, at valgprocessen ”ikke havde været perfekt”. Omvendt anførte Castro, at fejlene var ”minimale” og ikke påvirkede valgresultatet, som var udtryk for ”folkets vilje”.

Sandinisterne opnåede over 60 procent af stemmerne til parlamentsvalget, og har dermed opnået over de 56 taburetter, som er påkrævet for at kunne ændre forfatningen.

Castro understregede imidlertid, at sandinistregeringen vil samarbejde bredt og søge konsensus i lovgivningsarbejdet, og samtidig styrke statens institutioner.

Civilsamfund kritiserer valgproces

Imidlertid deles FSLNs holdning ikke af de tre nicaraguanske demokratiorganisationer Hagamos Democracia (Lad os skabe demokrati), Etica y Transparencia (Etik og Transparens) og IPADE (Institut for Udvikling og Demokrati).

I Nicaragua har de politiske partier, som deltager i valget, ret til at have en valgtilforordnet ved hvert valgbord for at kontrollere at alt går korrekt til. Imidlertid har der været flere hundrede tilfælde, hvor liberale tilforordnede enten ikke har fået behørig akkreditering på forhånd og ikke har fået adgang til valglokalerne, eller er blevet forvist.

IPADE (Institut for Udvikling og Demokrati) havde observatører ved i alt 1274 valgsteder, hvilket svarer til næsten 10 procent af det totale antal. Man registrerede at kun i 27,4 af tilfældene var der tilforordnede fra samtlige fem opstillede partier.

I nogle tilfælde kan dette forhold forklares ved at de mindre partier i visse områder har en svagere organisationsstruktur og en mindre medlemsbase.

Ifølge Hagamos Democracia var 90 procent af valgstederne i Matagalpa departementet (som traditionelt er en liberal højborg) dog uden repræsentanter fra oppositionspartiet PLI.

”Ikke retfærdigt, ikke ærligt, ikke troværdigt”

Lederen af Etica y Transperencia, Roberto Courtney, udtalte på en pressekonference søndag aften, at på baggrund af de mange uregelmæssigheder under og op til valget, så er ”valgresultatet ikke retfærdigt, det er ikke ærligt og det er ikke troværdigt.”

Allerede inden valget blev det øverste valgråd (CSE) udsat for massiv kritik, fordi det ikke havde udstedt identitetskort kort til tusindvis af vælgere. Oppositionen beskyldte CSE for at være partisk og mente, at forsinkelserne var bevidste, så regeringens modstandere ikke kunne stemme. CSE har selv afvist al kritik.

Voldelige episoder skæmmede valget

Selvom valget generelt forløb fredeligt, og mange valgsteder blev besøgt af hele familier, så blev valgdagen også skæmmet af flere isolerede tilfælde af voldelig uro.

I Matagalpa departementet blev der både lørdag og søndag afbrændt biler og valgurner i protest mod valgmyndighederne. På selve valgdagen blev den lille by Ciudad Darío hjemsted for voldelige sammenstød, da unge sandinister og liberale bevæbnede med macheter, køller, sten og skydevåben kom i gadekampe. Fire personer blev såret af skud, og en enkelt er død af sine kvæstelser.

Mandag kom det også til sammenstød mellem et par hundrede unge sandinister og liberale og omkring 85 kampklædte politibetjente i byen La Concha nær Managua.

Samtlige politiske partier, internationale valgmissioner og lokale organisationer har taget afstand fra volden.