NGOer anbefaler syv trin til støtte til Sydsudan

14. Maj 2014
Af
Bent Jahns

IBIS sidder med ved bordet, når NGO'er og regeringer mødes 19.- 20. maj i Oslo for at diskutere, hvordan man takler den humanitære krise i Sydsudan.

Situationen i Sydsudan er alvorligt forværret, siden konflikten brød ud i lys lue for knap fem måneder siden, og den forværres dag for dag.

Over fire millioner mennesker, herunder over 2,5 millioner børn, er ekstremt sårbare over for fødevaremangel, da krisen i store områder af landet har betydet, at folk ikke kan tage sig af deres marker.

1,3 millioner mennesker er flygtet fra deres hjem, og af disse er ca. 300.000 flygtet til nabolandene. Ca. 80.000 mennesker har søgt tilflugt i specielle, sikrede lejre, der kan vokse til 120.000 i slutningen af året.  

FN og de NGO’er, der arbejder i landet, advarer om, at der ved udgangen af året kan være op til halvdelen af alle sydsudanesiske borgere på flugt (inden for landet eller til nabolandene), en alvorlig forværret fødevaremangel og/eller trusler mod deres liv.

60 af de NGO’er, der arbejder i Sydsudan, opfordrer derfor FN 's medlemsstater og andre til at samle national, regionale og international støtte til handling her og nu for at yde bistand til befolkningen i Sydsudan.

Endvidere understreger de, at det er afgørende, at der skabes en bred politisk opbakning til at afslutte konflikten.

Til dette har NGO’erne udformet en anbefaling, der opridser syv trin, der er nødvendige for at kunne give en sammenhængende støtte til befolkningen i Sydsudan.

IBIS er medunderskriver af anbefalingen og deltager i konferencen.

Læs: the Seven Steps to Assisting the People of South Sudan, Statement by Non Governmental Organisations