Navigation i rørte vande

18. mar 2014
Af
Simon Kratholm Ankjægaard

Som indspark til diskussionen om IBIS’ eventuelle indtræden i Oxfam præsenterede udviklingsanalytiker Knud Vilby et kig ind i krystalkuglen. Det skete for fuldt hus i København.

Hvordan ser fremtiden ud for de danske ngo’er i almindelighed og IBIS i særdeleshed? Hvad er tendenserne, mulighederne og udfordringerne?
Det gav udviklingsanalytiker Knud Vilby sit bud på, da han mandag præsenterede sin rapport, ”Navigating in Troubled Waters – A glance into the crystal ball for IBIS”, foran en fuld sal på Vartov i København.
Rapporten er bestilt og skrevet som indspark til den igangværende debat om, hvorvidt IBIS’ generalforsamling til september skal stemme ja eller nej til at blive en del af Oxfam International.

Der sker mange skred

”Rapporten tager ikke stilling til, om IBIS skal træde ind i Oxfam International eller ej. Den er en beskrivelse af de tendenser, jeg og andre ser, og af hvilke konsekvenser ændringerne kan tænkes at få for organisationer som IBIS,” indledte Knud Vilby sit oplæg.
”Der sker skred på mange forskellige planer i udviklingsbilledet i øjeblikket. Klima fylder mere og mere. Hovedparten af verdens absolut fattigste lever efterhånden i lande, der er defineret som mellemindkomstlande. Der er pludselig i-lande i den tredje verden og u-lande i Europa. Nord/Syd distinktionen er i opløsning. Samtidig ser man en vækst i private investeringer og i de såkaldte remitter, der nu er næsten 2½ gang større end den officielle udviklingsbistand.”

Ifølge Vilby ser vi en masse nye tendenser i rollefordelingerne og i fordelingen af bistanden. Stater begynder i højere grad at lede pengene uden om deres nationale ngo’er og direkte til modtagerne i u-landene.
"Erhvervsdelen af bistanden vokser som en slags ny konditionalitet og på den måde tænkes egeninteresser ind i bistanden. Samtidig har Danmark fået en ny udviklingsminister, der meget sigende også er minister for handel," lød det fra Vilby.

Og det er i denne nye virkelighed, at organisationer som IBIS skal navigere. Og en del af den navigation handler om et ja eller nej til Oxfam International til september.

Hangarskib eller lille, hurtig båd?

”Rapportens titel spiller på det maritime – på at navigere i rørte vande. Lidt populært kan man gå skridtet videre og spørge, om IBIS skal gå ombord på det store hangarskib, der godt nok er svært at vende, men som kan modstå høj sø, eller om man fortsat skal være den lille, hurtige og omstillingsparate båd, der imidlertid nemt kan vælte rundt, når bølgerne blive for høje,” sagde Knud Vilby.

Under den efterfølgende debat blev Knud Vilbys pointer diskuteret og udfordret af tilhørerne og af den specielt til lejligheden indbudte udviklingsforsker, Lars Engberg Pedersen, DIIS.
”Jeg synes, det er utroligt vigtigt med denne åbne debat om en stor beslutning,” sagde IBIS’ forkvinde, Mette Müller, efterfølgende.
”Mødet og debatten i dag handlede ikke om at blive enige om et ja eller nej, men om at få indspark til debatten. Og det synes jeg er lykkedes. Det her det drejer sig både om fremtiden for IBIS og om kvaliteten af den bistand, vi yder,” sagde hun.

Du kan følge debatten og læse rapporten på www.ibis.dk/oxfam