Motionsløbets populæreste fyre

14. okt 2011
Af
Malene Aadal Bo

Fire unge bolivianere vandt de danske børns gunst, da de forleden mødte op til Claus Meyers madmodsløb med boliviansk Api i gryden. Mens børnene drak den søde kaneldrik, kunne forældrene høre om IBIS’ og Claus Meyers nye madskole i La Paz.

Joseph og Mauricio serverer de sidste rester Api. - Foto: Malene Aadal Bo

300 blåmuslinger kigger op fra skraldeposens dyb. Enkelte er bidt i stykker, men de fleste er sluppet med tandmærker i kødet, hvis de da ikke bare har ligget kort på en blød tunge, inden de er røget ud og direkte i skraldespanden.

Børnene, som muslingerne er blevet serveret for, får nemlig deres kryds, bare de smager. Det er ikke dem alle, der selv synes, de er kræsne, men de forpustede kondiløbere har mere end svært ved at nyde muslingerne og de fem andre mærkelige madvarer, der er lagt ind som en del af løbet.

Kun for de modige

Vi er på Tiøren på Amager til det såkaldte ”madmods-løb”, som kokken Claus Meyer står bag.Ideen er at udfordre børnenes smagsløg og stimulere deres nysgerrighed over for mad, de ikke kender.

Børn fra fire år kan løbe med, og for hver ting de tør smage undervejs, får de et kryds – jo flere krydser, desto større mod kan de bryste sig af og har man smagt på det hele, får man også en medalje som belønning.

Og modige er de. Selv Sara på otte år, der indrømmer, at hun faktisk ikke kan lide ret meget forskelligt mad, har fået alle sine seks krydser. ”Jeg tog det bare ind og spyttede det hurtigt ud igen,” griner hun og er ikke mindre stolt af den grund.

Især muslingen røg hurtigt ud, men også kålsaften, mørksejen, tangen, hyldebærsuppen og vildtleverpostejen måtte nøjes med et hurtigt besøg bag tænderne, før bidderne endte i skraldespanden.

Boliviansk drik hitter

Der er dog én skraldespand, som kun indeholder tomme glas, og hvor børnene helt frivilligt er troppet op for at smage og endda kommet tilbage for at få mere.

Det er hos fire unge mennesker fra Bolivia, som repræsenterer det samarbejde, som Claus Meyer har sammen med udviklingsorganisationen IBIS.

De er i København som praktikanter i Meyers forretninger og restauranter, og til foråret bliver de nogle af de første lærere på den madskole, som IBIS og Meyer sammen vil åbne i La Paz. En madskole, der skal skabe uddannelse og beskæftigelse til nogle af Bolivias fattigste unge.

Fejrer alt, hvad der er småt

Coral, Joseph, Vanessa og Mauricio hedder de, og med sig fra Bolivia har de opskriften på de to søde, varme drikke, som i dag til madløbet er forsvundet på rekordtid.

”Den første hedder Api og er lavet på røde majs og smagt til med kanel, nelliker og citron, og så er der flødeskum på toppen. I Bolivia drikker man den til morgenmaden eller om eftermiddagen, når man trænger til noget sødt,” fortæller Vanessa og skænker lidt op i et lille snapseglas.

Sådan serveres Api også i La Paz når der en gang om året afholdes miniaturefestival i Bolivia. Her fejrer man alt, hvad der er meget småt – og serverer mad og drikke i bitte små portioner.

Den anden drik bruger bolivianerne, når de trænger til noget friskt. Joseph har puttet lidt mindre sukker i den, end han normalt ville gøre, men den er stadig hvinende sød. Og så er den rygende varm, hvor den i Bolivia ville være blevet serveret kold.

”Vi fryser så meget og tænkte, at alle andre nok gør det samme, så vi besluttede at servere den varm,” siger Joseph og skutter sig i den rå efterårskuling, der fejer hen over tiøren.

Bolivianske børn er også kræsne

Vinden rammer en gruppe børn, der er i fuld gang med opvarmningen i startfeltet. De er ikke nervøse for at skulle løbe de to kilometer, der er distancen for de største af børnene.

”Men jeg tror, jeg kommer til at synes, det hele smager grimt,” lyder det bekymret fra en af knægtene.

Sådan er børnene også i Bolivia, nikker Mauricio. ”De vil helst bare have pomfritter.”

Fakta

Sådan laver du Api

Ingredienser:

1 liter vand, 3 kanelstænger, 5 Kryddernelliker, 2 Citroner, 200 gram majsmel af rød majs, 60 gram sukker.

Fremgangsmåde:

Sæt vand, kanelstænger, kryddernelliker og sukker over i en gryde. Når blandingen koger, tilsæt citronsaft fra to citroner, samt skallen fra én. Opløs majsmelet i koldt vand og tilsæt det. Rør rundt uafbrudt i omkring 15 minutter, eller indtil drikken har en god, fast konsistens.

Det røde majsmel har en sødlig smag, der er god til desserter. Den røde majs indeholder 20 procent mere protein end almindelig gul majs. Rødt majsmel er ikke så almindeligt herhjemme. Du kan være heldig at finde det i enkelte helsekostbutikker. Har du ikke mulighed for at købe det røde majsmel, kan en ”hvid” udgave af Api’en laves med almindeligt hvidt majsmel, som kan købes i alle dagligvarebutikker.

Madmodsløbet

Claus Meyer har et stort ønske om at få bugt med børns kræsenhed og udfordre børns smagsløg. Sammen med blandt andet FOA har Meyers Madhus netop udgivet kogebogen MADMOD med udfordrende og anderledes opskrifter og ideer til, hvordan man oplever og laver maden sammen med børn.

Madmodsløbet var et supplement til denne kogebog og en anden måde at styrke børnenes kulinariske vovelyst. 500 børn mellem fire og tolv år løb en eller to km og skulle forbi seks poster med mad, som de skulle smage på.

Samtidig skulle løbet være med til at gøre opmærksom på det projekt, som Claus Meyer og IBIS har sammen i Bolivia.